Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT Besökare varje månad från ca 50 länder
VEM VAR HAN - OLOF PALME?

Hej!
Jag har inte direkt några kommentarer eller frågor om mordet... men jag undrar lite andra saker och jag skulle bli jätteglad om du/ni skulle vilja svara på detta: Hur uppfattades Olof som person? Hur uppfattades hans inrikespolitik? Vad fanns/finns det för kritik och uppskattning av hans internationella gärningar (agerande)? Jag skulle bli superglad om du ville svara på detta!! Tack på förhand!

MVH Sofia Silferstrand Ohlsson Hs3, Katedralskolan i Skara.

 

 

 

Foto:
Per Lindström

Olof Palme och Anders Leopold

 

 

 




Hej Sofia! När jag såg rubriken på ditt mail "Hur var han?" tänkte jag att det blir en för svår fråga - jag menar, hur skulle jag kunna svara på hur mördaren var.
Så syftar du i stället på Olof Palme. Det gjorde mig lite rörd. Jag ska försöka svara ur mitt perspektiv. Jag var ju en av de journalister som flera gånger umgicks privat med Olof Palme - i Malmö, Köpenhamn och Helsingborg. Det var stunder då vi kunde förgylla tillvaron med en god konjak till kaffet.
Jag var inte politisk journalist och det kanske gjorde att han då och då kunde säga mer till mig än han kanske sa till andra kolleger. De gick ju oftast direkt till tidningen och skrev.
Som många andra stora män i den politiska historien hade Olof Palme antingen vänner eller fiender - sällan något mitt emellan då ingen för en sådan person kunde bli oberörd. Du vet säkert att han var den mest kontroversielle politiker som funnits i Sverige i modern tid.
Hans fiender drevs av en fanatisk hatkampanj mot honom under hela hans politiska karriär. Här fanns i normala fall sansade skribenter och debattörer på högerkanten som, när Palme kom på tal, använde orden som ett automatvapen. Gång på gång försökte de i sina publikationer bokstavligt talat skjuta ner den man som de ansåg förrådde Sverige, som gjorde allt för att förvandla landet till en kommunistisk satellitstat etc.
Mördaren kan mycket väl finnas i denna gruppering.
Jag kan inte ge något uttömmande svar på vad detta berodde på. Men precis som när det gäller mobbare i skolan, översittare på arbetsplatsen, makthavare som har vapnen i sin hand, fruktar dessa personer vanliga enkla och ärliga människor som längtar efter fred och frihet - vilka oftast drivs av en inre kraft som aldrig kan besegras. Historien är fylld av uppror där förtryckarna lyckligtvis till slut har jämnats med marken.
Olof Palme kunde med sin skarpa stämma i en talarstol sätta dessa figurer på plats bara genom att använda sina egna ord. Han var också en folktalare som kunde samla massorna kring sig och hade vi levt i en diktatur hade han säkert varit den ledande frihetskämpen.
När han för människorna i världen talade om "satans mördare" menade han inte bara francoregimens tortyr och mord på baskiska nationalister utan också USA:s terrorbombning i Vietnam, Sovjets våldtäkt på Tjeckoslovakien, den chilenska juntans mord på demokratin, den grekiska juntans mord på demokratin, sydafrikanska maktfullkomliga vita politikers förtryck av de människor som hade och har rätten till sitt eget land. Han tvekade inte ett ögonblick. Han stod i talarstolar över hela världen utan skottsäker väst och fördömde dessa "politikens kreatur".
I Helsingborg efter ett förstamajtal i början på åttiotalet kopplade vi av några stycken hemma hos en av de lokala partifunktionärerna. Vi talade om "dom där ute" som hela tiden utgjorde en latent fara för hans liv. Han sa att han inte var rädd för sitt eget liv, "hur fan ska jag annars kunna stå i en talarstol och tala om löntagarfonder".
I sin brist på rädsla blev han kanske för djärv. Kort före sin död spydde han galla över den sydafrikanska apartheidregimen, han tog emot den chilenska juntans främste fiende Gabriel Valdes i Stockholm, han var mitt uppe i sitt medlaruppdrag för FN och hade nog klart för sig att USA inte bara sålde vapen till Irak utan också till Iran.
Här fanns de mäktiga fiender som övertrumfade missnöjda officerare i Sverige, hatiskt inställda företagare som inte ville dela med sig till löntagarna, ettersprutande högerextremister som öppet talade om att de ville se Palme död. De gapade och skrek som en pöbel.
Men jag tror att det var dessa mäktiga krafter utanför vårt land som bestämde sig för att en gång för alla tysta den besvärande megafonen i det lilla landet Sverige där uppe i ishavet någonstans, som världens förtryckta folk lyssnade till och hoppades på som en ledare. Det fanns de som ville ha honom som FN:s nye generalsekreterare.
Det var ju vad Olof Palme sa som retade gallfeber på motståndarna. Här kan du höra honom i två av sina berömda tal:

(Jultalet om Hanoi, 1972)

(Tal, Satans mördare, 1975)

Sofia, jag tycker du ska strunta i vad hans fiender säger om honom. Kanske finns det i de illaluktande uppkastningarna något som är sant. Men med tanke på att det alltid finns en kamp mot förtrycket där ledarna oftast med rätta blir hjältar när de får plikta med sina liv, är det mer lärorikt att lyssna till vad dessa hjältars vänner ger dem för eftermäle än vad deras fiender har att säga.
I detta finns ett framtida hopp om förtryckarnas totala nederlag.
Så är du intresserad av att få veta hur Olof Palme var ska du gå till biblioteket och låna den socialdemokratiske författaren och ideologen Hans Hastes bok "Boken om Olof Palme, hans liv, hans gärning, hans död" - Tidens förlag.
Hans Haste var också min vän och en person som i mycket påminde om Olof Palme: ärlig, rak och mån om de svagaste i samhället och de förtryckta i världens fasciststater.
När han skrivit boken 1982 sa han till mig:

-Det här är förbanne mig inte ett vänporträtt - men det blev det.
Och tillade nästan urskuldande:
-Det är fakta och inget annat.

Så är det, som Olof Palme ofta sa när han nått till en punkt i resonemanget då alla borde inse att det inte fanns mycket mer att tillägga.
Läs förresten också Hans Hastes sammanställning av breven till Olof Palme efter mordet, "Kärleksbrev till Olof Palme", bokförlaget Prisma och Tidens förlag.
Den ger en fin men naturligtvis känslosam bild av Olof Palmes politiska gärning här hemma och i övriga världen.
Om hotet mot honom som till slut förverkligades och ändade hans liv sa han:

Jag har den svagheten - för jag tror det är en svaghet, en brist - att jag väldigt sällan blir fysiskt rädd. Min mor var likadan. Däremot är jag ständigt rädd att något skall hända min familj... För egen del tar jag det inte så allvarligt och är det allvarligt är det inte mycket att göra åt. Det får polisen bedöma. Man får vara glad så länge man här i Sverige kan leva som en vanlig människa när man är statsminister.

Den 28 februari 1986 gick därför Olof Palme och hans hustru Lisbet på bio utan livvakter. Han kom aldrig mer tillbaka.

ANDERS LEOPOLD

Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003

 

 

 

 
KRUSELL FORTSÄTTER JAGA CHR.PETTERSSON
I en debattartikel i Dagens Nyheter tycker förre palmespanaren Ingemar Krusell att det vilar en uppgivenhet över Palmegruppens agerande när man inte fortsätter att dyka efter ett eventuellt mordvapen.
Jag tycker det hedrar Palmegruppen att man inte fortsätter med dårskapen. Det är bara att hoppas att man därmed också börjar gräva i annat material och helt enkelt lägger Pettersson-akterna på hyllan.
Om man inte gör detta borde Palmegruppen omgående bytas ut. Man får hoppas att Palmekommissionen tilldelar sig själv en så betydelsefull roll att man kan komma med en sådan rekommendation riktad till högsta instans.
Massmedia låter Ingemar Krusell bli något av en talesman för dem som till varje pris ska ha fast Christer Pettersson. Det är beklagligt då Krusells roll i övrigt inte hade någon avgörande betydelse i den första Palmegruppen, i vilken han deltog som biträdande spaningschef. Detta är uppgifter från andra chefer i samma grupp.
En stor brist i Krusells enögdhet är att han stenhårt kopplar samman Grand-mannen och mördaren.
Han skriver Palmemordet är inte ens "polisiärt uppklarat" enbart utifrån målsägar- och vittnesidentifieringar av Christer Pettersson såsom "Grandmannen" och mannen på brottsplatsen.
Han vet mycket vel att det inte finns ett enda vittne från mordplatsen som identifierat Christer Pettersson som gärningsman - utom Lisbet Palme. Och hennes vittnesmål har på olika starka grunder underkänts. Ändå ger han sina läsar uppfattningen att här står vittnena i kö. Sanningen är att tio av tolv vittnen från mordplatsen beskriver gärningsmannens klädsel så att det står utom allt tvivel att det i alla fall inte är Christer Pettersson. Hur ska man få in detta i huvudet på Krusell? Inte ett enda vittne.
Vad beträffar Grandmannen är det inte heller här övertygande styrkt att han är identisk med Pettersson. Men OK då, Krusell. Säg att Pettersson verkligen var vid Grandbiografen just vid det här tillfället. Det säger inget om gärningsmannen på mordplatsen. Dessutom var Pettersson och hans kompisar ofta vid Grandbiografen, de gick t ex in och värmde sig i väntan på att få kontakt med sin knarklangare Sigge Cedergren som bodde alldeles intill. Pettersson kan inte fällas för mord i hörnet Tunnelgatan - Sveavägen bara därför att han uppehöll sig vid Grandbiografen.
I allt detta är det i alla fall en tröst att denne enögde f d polisman inte på något sätt kan påverka Palmegruppens fortsatta arbete.
Anders Leopold
Åter till sammandraget

 

VAR DET INTE OHÅLLBART ATT HÄKTA 33-ÅRINGEN NÄR VITTNET SETT HONOM PÅ FOTO?
Hej Leopold!
Det finns mycket fascinerande på din hemsida. Jag blev hängande vid den i nästan två timmar. Men jag har en fråga: är det inte juridiskt ohållbart att häkta 33-åringen när vittnet sett foto på honom? Även om vittnet har uppgifter som ändå är graverande?
Jag har läst Johan Lindqvists recension av "Sista kontraktet" i Helsingborgs Dagblad och tycker nog att han verkar förstått det ungefär som du. Fast ni skriver ju olika.
Jag ska läsa på din hemsida igen!
Hälsningar Anna


Hej Anna!
Det avgörande var att pröva allt material mot Gunnarsson i en domstol - det kunde ha skett genom en häktningsförhandling. Chefsåklagare KG Svensson fick i det närmaste ett sammanbrott när det stod klart att det viktigaste vittnet fått se ett gruppfoto före konfrontationen där VG fanns med.
Men egentligen var det inte så allvarligt - det fanns, precis som du säger, annat.
Alltså: som jag hävdar var det absolut det största misstaget att inte pröva allt det befintliga materialet mot VG ett par veckor efter mordet i en domstol. Det kunde ha varit lösningen på Palmemordet - antingen att VG juridiskt kunde ha bundits till gärningen eller att man via honom såsom delaktig kunnat få spår på eventuella konspiratörer. Nu sprack ju alla möjligheter.
Och så här skriver faktiskt justitiekansler Bengt Hamdahl i sin rapport:
"Jag vill dock, efter att ha lyssnat till bandupptagningen av det förhör varvid X och ID personligen konfronterades med varandra, tillägga att ID uttalat sig på ett sådant sätt att fotovisningen knappast kan antagas ha haft någon betydelse för hans identifiering av X som den person som han sammanträffade med på Döbelnsgatan".
Det är lite kanslisvenska men ändå raka rör. JK menar att vittnet ID - jag hoppas du vet vem som avses, det blir lite långt att gå in på det här, men det var bilföraren som den mystiske mannen, kanske gärningsmannen, försökte få lift med - vid direktkonfrontationen känt igen VG av andra orsaker.
Därtill skriver JK att han ansåg att det var fel av chefsåklagare KG Svensson att inte låta domstolen ta ställning till materialet mot VG.
Anders Leopold