Frågor och svar 2
Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003


FRÅGOR OCH SVAR
Under ett par års tid har fiske-entusiaster fått svar på frågor om nästan allt som rör fiske.
Nu har vi avblåst frågesidorna men givetvis finns det digra materialet kvar. Så du som har funderingar kring ditt fiske kan säkert hitta ett svar som passar just dig.
Fortsättning frågor och svar 3
Till fiskesajtens förstasida

020612
Hej!
Jag var ute och spinnfiskade efter abborre under
helgen. Vid nästan samtliga kast följde ett antal
abborrar efter draget men ingen ville hugga. Så fort
jag ändrade inspinningshastighet stannade de och vände.
De verkade mest intresserade av små vobblers men
brydde sig knappast om spinnare. Hur ska man bära sig
åt för att få dem att hugga egentligen? Har du några
bra tips?
Hälsningar Fiskar'n


När abborren är ovillig att hugga är den som regel präglad på någon speciell föda. Försök att fästa en 20-30 cm lång tafs efter det bete som de följer efter. Agna med vanlig lövmask på enkelkrok storl. 6-8. Det brukar hjälpa i de flesta vatten.


020612
Hej!
Kan Du vara bussig och tipsa mig:
Var kan jag få tag i mjärde eller mörtstuga för fångst av abborre, mört etc.
Tack på förhand.
Ricky

Eftersom jag inte vet var Du bor så kan jag inte tipsa var det finns mörtstugor att köpa. Men ortens sportfiskeaffär bör kunna ge dig tips.

020612
Hejsan Egon!!!!
Jag har några frågor om bäcköringar:
Jag brukar fiska bäcköringar i en liten skogsbäck men nu undrar jag hur man ska göra för att få många och stora bäcköringar. Bäcken är inte speciellt ström eller stor.
Hur stor kan en bäcköring bli, man brukar inte få särskilt stora men det händer att man kan få en stor.
Tacksam för svar.

Bäcköring tillhör de skyggaste av fiskar. Särskilt små bäckar är svårfiskade och öringarna blir lätt skrämda. Ett sätt att lura de stora är att försiktigt närma sig djuphålorna och med toppknuten lina på ett långt metspö och maskbetad krok som doppas i vattnet där man kan tänka sig att fisken står. Ett annat, kanske inte lika trevligt sätt, är att sätta s k ståndkrok. Vanlig metrev fäst vid någon fjädrande gren och betad med mask. Den får sitta på plats över natten. Vittja så tidigt som möjligt.
020528
Hej Egon!
Jag är en havskayakpaddlare som funderar på att kombinera paddlingsnöjet med fiske då och då. Har aldrig sysslat med fiske tidigare. Vore tacksam om råd för en enklare start-utrustning (om det nu är en idé att meta från en rank kayak).
Vänlig hälsning
Georg

Hej Georg!
Kul att du är intresserad av fiske från kajak. Det borde väl gå alldeles utmärkt att både meta och fiska med drag och spinnare från detta flytetyg. Mina erfarenheter är dock ganska begränsade av sådant fiske.
Jag föreslår att du skaffar ett teleskopspö som är lätt att skjuta ihop under förvaring i kajaken. Till detta behövs en öppen haspelrulle med lina på ca 0,30-0,35. Flöte, sänke och vanlig metkrok samt några spinnare och drag kan du säkert behöva för olika fisken både från land och i kajaken. Be någon sportfiskehandlare plocka ihop en sån här utrustning som inte behöver kosta så många hundralappar. Mask för metet kan ju vara bra att ha med liksom någon enkel undertagshåv. Hör gärna av dig igen om du vill ha mer detaljerade råd.


020512
Hej!
Jag har fastnat för flugfiske och tycker att det ser mycket roligt ut. Jag är nybörjare på det här området så jag har en hel del frågor.
1. Backingen fästs bakom fluglinan och fästs först på spolen, eller hur? Räcker cirka hundra meter?
2. Hur fäster man flugan på tafsen, man använder väl inte beteslås?
3. Vilka färger på flugan är bäst för regnbågsfiske?
Mvh
Martin "Gäddan" Gerdin

Hej Martin!
Backingen c:a 100 meter lägger man på först . Sedan fäster man fluglinan i den, antingen med en ögla eller syr fast den med med tråd och lim. Längst ut fäster man sedan tafsen som ofta är försedd med en ögla i den bakre änden. Därför är det bekvämt med en ögla i fluglinans ände när man vill byta tafs. Gör öglan genom att vika upp änden ett par centimeter, limma och linda skarven med tråd så det blir en ögla på en centimeter kvar att fästa tafsen i. Beteslås skall inte användas men det finns små tunna hakar att köpa för det här ändamålet. Själv knyter jag mina flugor på tafsen med en vanlig betesknut. Trä tafsens ände genom flugans ögla, vira änden tre-fyra varv runt linan och trä änden genom öglan igen och dra åt. Då sitter den där.
För regnbågsfiske skall man helst ha flugor med orange, rött eller ljusbruna färger tillsammans med svart eller grått i hacklet. Montana är en bra fluga för regnbåge.
Hälsningar Egon

020506
HEJ EGON!
JAG BOR I GÖTEBORG OCH BRUKAR FISKA I NORDRE ÄLV. JAG SÖKER GÄDDOR SOM JAG ALDRIG FÅTT. JAG HAR FÖRSÖKT MED DET MESTA MEN HAR INTE LYCKATS. SNÄLLA HJÄLP MIG MED MÅNGA TIPS OM HUR JAG KAN FÅNGA DENNA FISK.
MVH SIROS

1. Jag har lite kännedom om gäddfisket i Nordre älv. Ett tips kan vara att du försöker meta med mört som agn. Pröva lite lugnflytande delar av älven, i bakvatten eller utanför vass och sjögräs. Använd haspelspö, glidflöte och linstopp som går att reglera djupet med. Enkelkrok eller tretrok fästes under ryggfenan. Fiskar man med enkelkrok bör man låta gäddan svälja innan man gör motrycket. Med trekrok kan man dra direkt. Mört kan du meta med vanlig mask eller maggot.
Lycka till!
020506
Hej Egon!
Jag köpte nyligen ett Abuset: Diplomat Traveller flugspö med fluglina och 100m Abulon Top 30 lina i förpackningen (ingen skild tafs fanns). Jag är ju inte inkommen i flugfisket än så jag undrar: Ska Abulon-linan användas som backing? Hur mycket i så fall? På förpackningen stod det 55m och i manualen 80m.
Hälsn. Fredrik

Du kan säkert lägga på 80 meter backing på din Diplomat Traveller-rulle. Tafs kan du göra själv av en meter 0,30 lina skarvat med en meter 0,20 lina. Finns annars att köpa.

020506
Hej!
Jag heter Janne och är tolv år och håller på med flugfiske ochflugbindning en hel del. Och jag skulle vilja ställa tre frågor inom flugbindningsområdet.
Hur bleker man hackel?
Kan man använda fjädrar som man har hittat i naturen eller om man känner någon som jagar som man kan få av? Eller måste man göra något speciellt innan?
Och till sist undrar jag hur man bränner vingar som man t.ex. kan använda när man imiterar en dagslända?
Tack på förhand
Janne

Hackel kan du bleka med vätesuperoxid. Visst kan du använda fjädrar som du hittar ute, t e x av duva, fasan eller skator. Att bränna vingar av flugor för att imitera dagsländor är väl att förstöra vingflugorna. Det finns ju s.k. streamer eller våtflugor för det ändamålet.

020506
Hej Egon!
Har några frågor angående fisketider som jag aldrig fått grepp om:
1. Har det ngn betydelse i vilken fas månen är när man bottenmetar ål på sommaren, när är bästa tiden för ålmete? Ska det vara hög eller lågtryck?
2. När man fiskar inplanterade foreller i småsjöar har månen och tiden på dygnet ngn betydelse för bästa fisket? Är det ngn skillnad på hög och lågtryck eller har det ingen betydelse?
Mvh Carl.

Bästa tiden för ålfiske är när det är riktigt mörkt. Månljus när det är fullmåne kan vara störande. Låg- eller högtryck spelar mindre roll. Men efter regn kan ofta ålen vara på hugget.
För fiske efter det du kallar foreller har månens läge ingen betydelse inte heller lufttrycket. Regnbågslax är rätta namnet på dessa fiskar.

020424
Hej Johan
HEJ EGON !
JAG UNDRAR NÄR BÄCKÖRINGEN LEKER . TACK PÅ FÖRHAND!
JOHAN I MÖRRUM

Bäcköringen leker liksom sina kusiner, insjööring, havsöring m.fl i strömmande vatten under tiden september-oktober. Skillnaden mellan dessa är att bäcköringen lever hela sitt liv i strömmande vatten medan de andra vandrar mellan sjöar hav och strömvatten där de leker.
Hälsningar Egon

020424
Hej Egon!
Jag skickade tidigare några frågor hur jag skulle fiska öring i Stockholm.Du svarade med jättebra svar.
Men nu till frågorna vilken terminator wobbler är bäst till öringen.
Vilken längd, vikt och färg sjunkande eller flytande?
Skulle också vilja veta om du har fiskat på något bra ställe i Norrbotten.Vad har du fiskat med och var har du fiskat, om du har något bra ställe som du brukar vara på svara vad jag ska fiska med och vad jag ska använda.
Jag bor i Kalix det ligger i Norrbotten och brukar fiska i Kamlunge om du vet var det ligger. Undrar också om du har fiskat i Kamlunge vad har du fiskat med då.
Kommer nog att fråga mera någon gång jag har fått jätte bra svar TACK.
Christoffer

Terminator Cost är en helt ny kustwobbler från Abu Garcia. Jag tycker den är utmärkt för fiske efter havsöring, och jag tror även att den är lika effektiv för strömvatten och insjööring. Gången är grund uppåtsträvande vilket gör att man kan spinna in den både fort och långsamt och på det sättet variera djupgåendet.
Sjunkande 18 gram 90 mm i färgerna H-GS och H-OR är lagom för ström- och hustfiske. För insjööring skulle jag tro att Färgerna H-BB och H-BS är bäst.
Finns i flytande i vikter ner till 3 gr. 50 cm och sjunkande mellan 13 och 22gr.
Tyvärr har jag inga erfarenheter av fisket i Norrbotten. Har mest fiskat i Jämtlands fjällvärld och i Norge. Det bästa du kan göra är att kontakta Länstyrelsens Fiskerienhet i Kalix och be att dom sänder över en förteckning av fiskevatten i Norrbotten. Lycka till!
Hälsningar Egon


020412
Hej Egon!
Jag är en metare och spinnfiskare från Småland. Vad jag vet så ska de flesta fiskarna vara svårflörtade under leken och istället vara som hungrigast direkt efter. Jag har några frågor angående hugg- kontra lekperiod:
1. Gäddan leker strax efter islossningen, men när slutar den att leka? Finns det några "naturtecken" att följa eller ska vattnet nå 10 grader innan det är dags för de första kasten?
2. Finns det några "naturtecken" eller en viss grad att följa när det gäller Abborrens lek- och huggperioder?
3. Ovanstående frågor gäller även Braxen.
4. Ovanstående frågor gäller även Mört.
Tack för en fin sida och för ditt kommande svar!
Sture

Hej Sture!
Gäddan leker vid temperaturer mellan 2-12 grader i vattnet. Leken pågår under tiden mars-juni beroende på var i landet lekvattnet är beläget. Gäddan föredrar grunda översvämmade ängar för leken, ofta bara isfria stränder på 20 cm djup. Hannen kommer till lekbottnarna först sedan kommer honorna. Rommen avges i portioner under en tid av 2-4 veckor. En hona på 5 kg lägger mellan 90-100 tusen romkorn( c:a 1 liter).

Efter leken hugger gäddan som allra bäst. Men eftersom inte alla leker samtidigt finns det chans att få gäddor även under lektiden. 12 grader i vattnet kan alltså betraktas som slutgräns för gäddleken.

BRAXEN: Leker sker i maj-juni då vattentemperaturen överstiger 12 grader. Den sker på grunda vass och gräsbevuxna bottnar. Ett gammalt kännetecken för braxenlek: "när enbuskarna ryker", mao när de blommar och frömjölet yr.

ABBORRE: Leker vid 7-8 grader i vattnet, eller som man sade förr: "när alens löv är stora som råttöron". Som lekplatser väljer de ofta bottnar med gott om ris, vass och rötter men kan även leka på djupa stenbottnar. Leken pågår från mars längst i söder till slutet av juni norrut. Men som sagt är det temperaturen som styr. Abborren nappar även innan de lekt likaså under leken.

MÖRT: Leken inträffar under tiden april-juni eller när temperaturen i vattnet nått minst 10 grader. På grunt vatten med riklig vegetation. Ofta söker de sig upp i sjöarnas tillflöden med steniga bottnar. Under leken får hannarna en mängd pärlliknande vårtor på ovansidan av kroppen. De kan samlas i stora stim tidigt innan isen går i och utanför deras lekplatser. När sedan honorna kommer och temperaturen är den rätta pågår leken under 1 till 2 veckor.



020412
Hejsan!
Har precis börjat binda flugor. Har nu kommit över ett antal hönsnackar (hela huvudet) och undrar hur jag på bästa sätt skall behandla dem så att jag får de rena och fina till bindning?
Mvh Magnus K.

Hej Magnus!
Dina hönsnackar som du talar om i din fråga plockar du fjädrarna av och lägger i ljummet vatten. Inga tillsatser som diskmedel etc. Låt dem ligga ett dygn och skölj sedan av dem med kallt vatten och låt dem torka. Då har du s.k. hackelfjädrar som du kan använda att färga och binda flugor av. Färgmedel kan köpas i textilhandel eller färghandel. Skaffa någon lämplig bok om flugbindning så får du säkert bra tips om hur du behandlar de olika fjädrarna vid bindning av hackel och stjärtfjädrar. Lycka till!
Hälsningar Egon.

020404
Hej Egon!
Jag ska och fiska i Stockholm och undrar var det är bra att fiska öring?
Jag har hört att dom brukar stå vid stadsbron är det bra fiske efter öring där? Jag ska fiska med ett haspelspö och undrar också vilka drag som jag ska använda?
Kan man fiska vid påsktid vid stadsbron kan man få nått eller är det dött? Vilken grovlek på linan ska jag ha?
Ge mig några förslag vart jag kan fiska och vilka drag jag ska använda.
Christoffer

Fiske efter havsöring och lax är vida känt och fisk sätts ut kontinuerligt i strömmen dit den återkommer under sommaren och hösten för lek. Nu på våren är det utvandrande havsöring som oftast hugger. Kolla eventuella förbudstider och zoner innan fisket hos länstyrelsen eller turistbyråerna. Stadsbron, Strömparterren och Stallkanalen är pålitliga platser. Beten som Terminator wobbler och tobydrag i silver är bra. Fiska i ytan och ha inte klenare lina än 0,30. Nu på våren är havsöringen på hugget.

FORTS

020404
Hej!
Några frågor som jag önskar svar på:
1: vilka flugor är bäst till öring?
2: vilka drag är bäst till gädda?
3: vilka drag är bäst till bäcköring?
4: är det bra att lysa med en ficklampa på draget?
Lennart

Hej Lennart!
Bra flugor till öring är Connemara Black som våtfluga och Marsch Brown som torr.
Bra gäddrag: Atomdraget och Utödraget 15-30 gram.
Till Bäcköring är små spinnare i silver, guld och koppar bra.
Om det är bra att lysa på drag med ficklampa vet jag inte.


020404
Hej!!!
Vi är två fiskare ifrån Kungälv. 2 mil norr om Göteborg. Vi fiskar i Nordre Älv, som sägs vara ett utav Sveriges artrikaste vatten. Vi undrar om du kan något bra recept på deg som man kan använda till mete och mäskning?
I Nordre älv finns abborre, braxen, id, mört, sarv m.m.
Vi hoppas på ett svar snart av dig.
Tack för hjälpen på förhand!
MVH. Patrik och Jakob

Mäskning i strömvatten är ganska svårt. Det gäller att hitta platser där strömmen inte är för hård. Mäska en bra bit ovanför den tänkta fiskeplatsen så mäsket hamnar i någon djuphåla eller bakvatten. Förvissa er om att det är tillåtet att mäska. Helst bör man mäska några dagar innan fisket efter braxen, id , mört och sarv. Abborre kan man locka fram direkt.

Min favoritmäsk är mald eller riven franska som blötläggs i lite vatten och blandas med maggot eller små bitar av mask eller räka. Till abborre är lövmask bra. Likaså till braxen. Gör små kulor av degen och täck nederdelen av kroken. Vill man ha lite stadigare deg kan man blanda i lite vetemjör. Gör mäskdegen dagen före fisket. Majs går bra att mäska med liksom risgryn.


020313
Hej Egon!
Jag har länge funderat på att bygga en större fiskrök. Den vi har är en stor ABU rök. Den är bra men är för liten när vi kommer hem med större mängd fisk som skall rökas. Jag undra vart vi kan hitta ritningar eller bilder på olika modeller som går att bygga?
Tack på förhand
Peter i Vålberg

Ritning på större fiskrökar tror jag att Du kan få genom att kontakta Sportfiskarna Box 2, 163 21 Spånga. Tel.o8-795 33 50.


020313
HEJ!
Jag vore väldigt tacksamm om du kunde ge mig lite tips om långrevar.
Jag undrar hur långt det ska vara mellan krokarna, vad för krok jag ska använda,
bra bete och hur jag ska skarva på kroktafsarna på huvudlinan och även hur lång tafs det ska vara ungefär. Tack så hemskt mycket på förhand jag hoppas på ett snabbt svar.

Till långrev använder du spunnen linnelina. Avståndet mellan tafsarna bör vara 2 meter och längden på dessa bör vara omkring 50 cm. För att inte tafsarna skall glida på huvudlinan (som kan vara lite grövre än tafsen) bör man använda en s.k. upphängarknut. Tafsen snurras 4 gånger runt livlinan och dras med en ögla.
Hälsningar Egon


020226
Hej Egon!
Jag undrar om du vet några bra hemsidor där man kan få information om att hyra stugor i nordnorge. Ska iväg i sommar på havsfiske. Har du nåt bra tipsom nån plats att åka till som är fint och med mycket tungt fiske.
MVH Jonas

Jag är personligen inte särskilt kunnig betr. Norge även om jag fiskat där en hel del. Men det är några år sedan. Ett tips jag kan ge är ön Hitra utanför Trondhejm och ön Andöja utanför Narvik. Dessa öar är kända för sitt fina havsfiske efter grov fisk. Det finns ett företag som heter Christers Fiskeresor i Borås som säkert kan ge tips om dessa platser. Telefon dit är: 033-29 15 86 eller 0705-317460.

020226
Hej!
Jag ska ner och fiska i Åhus v.11 för första gången.
Vad ska man satsa på för fiske? Vet du om några bra fiskeplatser? Var kan man köpa sandmask?
Mvh - Mattias Färnskog

Fiske från kusten kring Åhus i vecka 11 låter som idealiskt för havsöringsfiske.
Det är den bästa tiden om väder och vind inte är allt för hård. Havsöringsplatser som Haväng utanför Kivik och kusten vid Baskemölla och Stenshuvud samt Tobisviksbadet norr om Simrishamn är kända platser men den här årstiden kan man finna öringen nästan var som helst. Fiska med spinn eller haspel, högt gående beten i silver och zebra brukar gå bra. Vadarbyxor och ett stort tålamod är nödvändigt vid detta fiske. Sandmask vet jag inte om det går att få tag i i Åhus eller Kristianstad men Du kan ringa Bosse på Fiske&Fiskar i Malmö, telefon 040-260677, han kan tipsa dig.


020213
Hej Egon!
Tänkte att du kanske kunde hjälpa mig. Jag ska köpa ett nytt feederspö men vet´inte riktigt vad ja ska köpa..kanske du vet av nått i 2000 kr-klassen. För Id å Braxen. Nu har jag ett trabbucko pentium medium feeder men det ha tyvärr gått av.

Min erfarenhet av Feederspön är ganska begränsad. Det enda råd jag kan ge är att du kontaktar Fiske&Fiskar i Malmö och tala med Bosse. Han kommer att ge råd och tips om vad du behöver. De har stor sortering av kvalitetsspön i prisklass 300-2000 kronor. Ditt gamla Italienska spö kanske rent av går att laga?
Ring eller maila till Bosse på tel. 040-26 06 77
E-mail
info@fiskefiskar.se

020210
Hejsan!
Jag har tänkt börja fiska med redskap på Västkusten kring Lysekilstrakten och frågan är då:
Vad för redskap används till vad?
Mjärde t.ex. Vad kan man fiska med den där och hur beter man sig.
Likaså med ryssja?
Vad mer finns att använda, förutom nät vilket inte är något för mig...
Hälsningar Jonas

Hej
Du tänker börja fiska på Västkusten kring Lysekil. Tänk då på att kontakta Länstyrelsen Fiskeenheten i Lysekil eller Göteborg.
De redskap du nämner räknas som "fasta fiskeredskap" vilket kräver särskillt tillstånd. Däremot är det fritt fiske för alla svenska medborgare när det gäller handredskap som kast och haspelfiske från strand och båt. Långrev och mete är också tillåtet utom på vissa platser där bad och andra aktiviteter bedrivs i och nära vattnet. Kolla med länstyrelsen och begör deras fiskebestämmelser.
Hälsningar Egon

020210
Hej Egon!
Jag undrar om du kan hjalpa mig med information om hur olika fiskedrag tillverkas (tillverkningsprocesser) och vilka olika material som anvands. (T ex wobbler, jigg samt skeddrag.)
Tack pa forhand
Katarina

Hej Katarina!
Tillverkningen i stor skala av fiskedrag sker numera i datorstyrda processer. Mässing, koppar, rostfritt stål och eloxiderad plåt samt färger som värmebehandlas, emaljer av olika slag och färger ingår också.
Wobbler och jiggar är som regel gjorda av olika plastmaterial.
Vill man tillverka drag och wobbler själv kan man även använda trä, helst alträd som behandlas med parafin eller linolja innan man målar dem. Till skeddrag kan man använda vanlig burkplåt som man förtynger med bly eller tenn.
Det finns handböcker i ämnet, fråga i någon välsorterad sportfiskebutik eller på biblioteket.
Hälsning från Egon


020210
Hej! Jag undrar om du har någon ritning på mörtstugor, hur stora hålen skall vara och hur långt upp dom ska sitta och vad man ska ha i dom som bete eller någon bra sida som har det.
Tack på förhand
MVH Jesper & Tom

Någon ritning på mörtstugor kan jag inte stå till tjänst med men skriv eller ring till Sportfiskarnas Riksförbund i Stockholm eller fråga i någon sportfiskebutik eller på biblioteket i din hemort.
Mörtstugor är ju i princip en vanlig mjärde med ett antal ingångar någon decimeter eller mera från bottnen. Hålen bör vara försedda med strutformade nätingångar med en innerdiameter av c:a 5-7 cm.

020115
Hej!
Jag har lyst til at fiska gadde om vintaren. Var er
den beste plassen at stå på isen, og kva skal jag
fiska med?

Andreas

Hej Andreas!
Vinterfiske med angelkrok är ett effektivt sätt att fiska på under vintern då isarna bär.
Beta med mört som finns att köpa i vissa sportfiskeaffärer. Angeldon och isborr likaså.
Sök gäddorna utanför vassar och på utegrynnor på 2-5 meter djup nära uddar och sund där bottnen kan vara tång- eller gräsbevuxen. Starta tidigt strax efter ljusningen. Bevaka fällningar noga och kroka med ett bestämt mothugg. Lycka till!
Hälsningar Egon


020115
Hej Egon!
Jag undrar om du har några tips rörande havsöring runt Singö och i Roslagens skärgård, har försökt ett antal gånger utan att få något att drilla, det sägs att det skall vara bra, men skall man fiska på utsidan eller hugger dom bättre på insidan av ex. Singö, dvs i farleden?
God fortsättning
Mvh/Patrik


Mina erfarenheter från Singö och havsöringsfiske där är mycket begränsade. Roslagens skärgård likaså. Faktum är dock att havsöringen uppträder ganska likartat var den än befinner sig. Fiska kring utgrynnor och steniga bottnar där vattnet kan vara lite strömt. Börja fiska av den grundaste delen av bottnen innan du vadar ut . Rör dig mot vinden och gå försiktigt. Vid inlopp till vikar och sund är ofta vattnet strömsatt och där brukar öringen finnas. Beten som toby, salar, gnosjö, jensen m.fl är bra havsöringsbeten liksom små silvriga wobbler. Spinn in snabbt och variera hastigheten. Ju kallare i vattnet dessto långsammare inspinning.
Lycka till!


020107
Hej.. var får man gädda oftast på för ställe?

Nu på vintern finner man gäddan utanför täta vassar och tångrika bottnar.

020107
Hej! Jag har börjat göra egna vobbler men har svårt att få till ett hållbart yt-skikt. Jag har provat epoxilim och golvlack men det vill gulna. Har du något förslag?
MVH J.A

Dina hemmagjorda wobbler kan du först måla med linolja som får torka, sedan oljefärg i lämplig kulör. Slutligen skall du måla den med tvåkomponents plastlim. Finns på färgaffärer.
Lycka till
Hälsningar Egon.

011119
Hej! Jag är en kille som undrar hur man bottenmetar. Kan man ha löja till det och går det att bottenmeta gädda med mört?

Bottenmete går till så att man använder antingen vanligt metspö eller haspelspö med lina sänke och flöte. Fiskar man med fast flöte bör man se till att linan räcker väl ner till bottnen. Sänket kan vara av fast eller glidande typ. Linan i grovlek 0,20-0,45 beroende på vad för slags fisk man skall fånga. Betet kan bestå av mask, maggot, sandorm, räka, död
eller levande småfisk. Små löjor är utmärkt agn för bottenmete efter tex ål och plattfisk. Gädda går också att fiska med typ botten- mete men risken är då att betesfisken gömmer sig i bottenvegetationen. Till ål-, braxen och plattfisk är glidande sänke att rekommendera.
Lycka till!

011015
Hej hej!!
Jag är en kille som gillar att fiska. Det är inte bara känslan att få fisk på kroken som är det fina med fisket utan det att man får komma ifrån vardagen lite..
Jag brukar oftast spinnfiska med vobblers av olika slag men nu under hösten så tycker ja personilgen att det verkar va svårare att nå gäddorna från land.
Därför har ja gått över till mete med levande bete och det har visat sig vara mycket effektivare än att spinna med olika drag.
Nu till mina frågor...
Var någonstans ska jag meta..sjön jag fiskar i är ganska vegetationsrik, det finns mycket näckrossor och nån slags sjögräsaktig växtlighet som växer ända upp till vatten ytan (gäddnate??)
Hur ska jag få upp angn?? Brukar oftast meta med mask men det är inte så roligt...undrar därför om det finns nåt annat sätt att få tag i agn..finns det nåt ställe som man kan köpa levande agn?? (Jag bor i Karlstad).
Sen undrar jag hur man använder en mörtstuga och om man kan använda det från land eller måste man ha båt??
Tack på för hand!!
MVH//MARTIN


Hej Martin!
Kul att du upptäckt gäddmetet med levande agn. Det är både spännande och effektivt. Svårigheten att fiska från land i sjöar med riklig vegetation gör att man riskerar missa krokade fiskar med avslitna linor och skadade fiskar som följd.
Enda rådet jag kan ge är att man skall använda kraftiga linor och enkelkrok. 0,45 homogen nylon eller spunna linor är att rekommendera.
Försök att placera betet så nära vassruggar och gäddnate som möjligt. Gäddan gömmer sig ofta på såna platser. Har man kraftig lina så gäller det att ta hem fisken så fort som möjligt innan den trasslar in sig i gräs och vass. Båtfiske är nog att föredra i såna vatten som du beskriver. Vadarbyxor är en annan utväg.
Agn kan man fånga i såväl nät som mjärdar eller mörtstuga. Mjärdar kan man sätta ganska grunt på en halv meters djup eller så i vassruggar. Mäska gärna med bröd som placeras i en plåtburk med lock som man gör hål i med en syl eller kniv så bröddoften lockar mört och sarv och andra fiskar. Sportfiskeaffärerna brukar ibland sälja betesfisk så fråga någon som du har i Karlstad.
Lycka till
Hälsar Egon



020107
Hej.. var får man gädda oftast på för ställe?

Nu på vintern finner man gäddan utanför täta vassar och tångrika bottnar.

020107
Hej! Jag har börjat göra egna vobbler men har svårt att få till ett hållbart yt-skikt. Jag har provat epoxilim och golvlack men det vill gulna. Har du något förslag?
MVH J.A

Dina hemmagjorda wobbler kan du först måla med linolja som får torka, sedan oljefärg i lämplig kulör. Slutligen skall du måla den med tvåkomponents plastlim. Finns på färgaffärer.
Lycka till
Hälsningar Egon.

011119
Hej! Jag är en kille som undrar hur man bottenmetar. Kan man ha löja till det och går det att bottenmeta gädda med mört?

Bottenmete går till så att man använder antingen vanligt metspö eller haspelspö med lina sänke och flöte. Fiskar man med fast flöte bör man se till att linan räcker väl ner till bottnen. Sänket kan vara av fast eller glidande typ. Linan i grovlek 0,20-0,45 beroende på vad för slags fisk man skall fånga. Betet kan bestå av mask, maggot, sandorm, räka, död
eller levande småfisk. Små löjor är utmärkt agn för bottenmete efter tex ål och plattfisk. Gädda går också att fiska med typ botten- mete men risken är då att betesfisken gömmer sig i bottenvegetationen. Till ål-, braxen och plattfisk är glidande sänke att rekommendera.
Lycka till!



011015
Hej Egon!
Förra sommaren så fick en kompis mig att prova flugfiske.
Han hade länge tjatat på mig att jag skulle hänga med upp till dom små ädelfisksjöarna. (Jag måste säga att jag tyckte att det inte såg speciellt kul ut att stå och slänga fram och tillbaka med spöt). Men hursomhelst så följde jag med honom upp en gång ......
Och jag måste säga att något roligare fiske får man leta efter.. jag vart helt biten.Och sen dess har jag nästan aldrig ens tagit fram mitt gamla spinnspö. Men nu till frågan:
samtidgt som jag började fiska med fluga så köpte jag mig en flugbindarsats. Men jag har så dåligt om bra regnbågsflugsmönster. Jag föredrar streamer-typen.
Så nu undrar jag om du vet nåra bra regnbågsstreamers och även andra , och om du kanske har nån bra adress till nån hemsida där det finns flugmönster.
MVH Joel

Hej Joel!
Roligt att du fastnat för flugfiske. Utvecklingsmöjligheterna av detta fiske är mycket stora, och spännande.
Här några säkra flugmönster för regnbåge och öring: White Marabou storl. 6-10 ,Wooly Worm och White Muddler i samma storlek. Dambuster samt Black & Orange Marabou är andra pålitliga.
Försök att skaffa en bok som heter Flugbindarnas stora handbok från förlag Raben & Sjögren, den innehåller allt man bör veta om flugor och bindning. Bättre än någon befintlig hemsida.

Lycka till!


011015
Hej!
Jag heter Robin. Jag undrar om du vet något effektivt sätt att få upp mört nu på hösten i sjöarna? Är det fortfarande mete med t ex bröd som kan gå bra...(funkar bra på sommarn).
Sen tänkte jag fråga dig en sak som kanske verkar lite lustig.
Det är så här att jag och några kompisar fiskar nästan jämt i en liten utbyggnad av en å. Den lilla sjön är typ knappt två fiskekast i diameter men ca 6 m djup. Den är perfekt för gäddor för det är strömt i mitten och lite på kanten där det finns många näckrosor.
Under sommaren fick vi en gädda på 5,5 en på 6, två på 7 och två på 10 kg. Det är ju jätteroligt men nu är det så här...
Nu på hösten när vi har fiskat där får vi inget, ändå så har
vi släppt tillbaka vissa fiskar av dem vi fått. Brukar de röra på sig mycket nu på hösten?, jag vet ju att de går in på grundare vatten. Men jag tänkte på om dom rör sig längre sträckor? Det finns en större sjö som är grund (ca
2 m på djupaste), ca 1/2 km från den lilla sjön.
Och den å som rinner ut i den lilla sjön rinner också ut i den större sjön. Kan de ha simmat till den större sjön?, varför?

MKT tacksam för svar

Hej Robin!
Ditt gäddvatten som du skriver om verkar vara förstklassigt under den varma årstiden. Förmodligen finns det ganska gott om betesfisk i det strömmande vattnet. När det sedan blir kallare så drar de sig ut i den större sjön och då följer gäddorna med . Så enkelt är det. Gäddorna äter ganska mycket även vintertid och följer därför betesfiskens vandringar.

Lycka till med gäddfisket även i sjön. Sök dem på djupbranter och sund där småfisken kan tänkas vara vintertid. På den tidiga hösten finns de även i vassrika grunda vikar.
Hälsningar Egon


011002
Hej!
Jag undrar var jag kan fiska havsöring i närheten av
Nynäshamn. Var hittar jag fisken, grunt eller djupt
vatten, uddar eller vikar osv? Hur djupt ska jag fiska
och har du förslag på lämpliga drag (modell, färg,
vikt)? Mitt spö har kastvikt på 15-45g så jag kan inte
ha allt för lätta drag.
Hälsningar
Fiskar'n


Jag känner väl till vattnen utanför Nynäshamn, Nåtarö, Rånö m.fl. öar. De är utmärkta havsöringslokaler. Fiska på steniga, tångflader och grynnor. Spinn in snabbt, variera ibland. Rör dig tyst och kasta helst mot vinden. Långsmala beten typ Toby, Salar, Gnosjö samt wobbler som heter Gladsax i vikter mellan 15-25 gr silver, zebra och fluor går att variera med. Lycka till!
Hälsar Egon


010921
Hej Egon !
Tack för ditt svar angående insjööring. Jag skall nog pröva att använda långdrag.
Men nu till frågan angående gös. Jag har aldrig fiskat gös men såg att du rekommenderade rödvit bete. Jag har för mig att gös metas på natten: hur? vilket bete?
Gösen finns i Helgasjön och det ska vara ett bra gösvatten har jag hört. Annars fiskar jag i intillliggande Toftasjön där öringen är inplanterad.
M V H Mattias

Det är riktigt att gös kan fiskas på natten. Men det gäller under de ljusa sommarnätterna i juni-augusti då jösen jagar betesfisk i ytan över sjöarnas grynnor, stengrund och nateflader. Skall man meta gös på natten så är levande agn det bästa betet. Eftersom den söker sitt bete på ljudet är det viktigt att agnet inte är dött. Fäst en enkelkrog under ryggfenan på en mört, löja, aborre eller sarv och låt den simma omkring under ett flöte som du kan se även i lite mörker. Vänta till flötet dyker och varit under en stund så gösen hinner svälja. Du kan även använda liten trekrok, men då kan du göra motrycket direkt.
Lycka till!


010921
Hej Egon !
Vi är två fisketokiga norrbottningar som vill ha lite tips när på året öringen tar bäst och vilken fiskemetod som fungerar bäst.Vi brukar dra långedrag det fungerar hyfsat men man blir aldrig riktigt nöjd . Vilket djup ska man ha när man drar långedrag och vad ska man ha som bete? Vi har provat
med wobbler,mask,spinnare + att vi fick ett tips att man kunde agna med lever. Föresten är det någon speciell plats i en insjö man ska dra långedrag
Vi hoppas att du kan hjälpa oss till ett bättre fiske nästa år.

Med väliga hälsningar
Håkan & Lars

Hej på er!
Fiska långdrag efter öring är spännande. Jag har goda erfarenheter av detta fiske från Jevsjön i Jämtland. Största på 5,2 tagen på mask som bete.
Öringen är ju en strandnära fisk som gärna hugger i ytan vid sin ståndplats. Fiska gärna över stengrund och utanför djupbranter. Låt draget gå så nära eventuella, tänkbara ståndplatser som möjligt utan att därför gå i bottnen.Glöm det där med lever, godare att äta själv med eventuell öring, gravad, halstrad eller stekt i folio på glöden. Mask är det bästa betet enligt mina erfarenheter.
Lycka till, hälsar Egon


010903
Hej Egon!
Har ett litet problem. Nästa vecka skall jag ge mig ut med mina arbetskamrater för att fiska öring i trakterna kring Hemavan. Och jag vet inte hur man gör! Jag vet att vi ska få låna kastspön och drag. Hur går man till väga för att fånga en öring med de redskapen? Vi ska bara fiska i
en-två timmar så det gäller att få upp fisk fort. Är det lätt att få fisk i dessa trakter fast man är en nybörjare som bara har provat att kasta med kastspö?
Mycket tacksam för svar!
Mvh Lina

Hej Lina!
Vattnet kring Hemavan kan ju vara både sjö och strömmar. Fiska med små spinnare eller blankdrag 10-15 gram. En annan metod är flugfiske med s.k. plastkula. Den metoden är dock inte tillåten överallt. Fråga vilken typ av bete som är bäst i trakten, det kan skilja mellan olika vatten. Bästa metoden i både strömvatten och sjö är nog haspelspö med ganska tunn lina på rullen, 0,20-0,30 är lagom.
Suilvriga eller kopparfärgade spinnare. Variera inspinningshastigheten men som regel skall man spinna in ganska snabbt.
Lycka till!

Fortsättning frågor och svar 3
Till fiskesajtens förstasida
Till sidans början