GOLF LEOPOLD REPORT




JACK NICKLAUS VALD TILL ÅRHUNDRADETS GOLFARE

Anders Leopold, då Expressen, nu Leopold Report, pratade med legendaren Jack Nicklaus, 43, på Barsebäck 1983.
Foto: ULF RYD

"Ska de här två lovande svenska grabbarna nå världstoppen måste de över till USA"
Citatet här ovan är hämtat ur min intervju med Jack Nicklaus på Barsebäck Golf & Country Club den 16 september 1983.
Han hade just under en uppvisningsrunda spelmässigt avfärdat två av våra mest lovande golfproffs, Magnus Persson, 18, och Mats Lanner, 22, med 69 slag mot 75. Men han gav dem också beröm.
Om jag säger att han hade rätt när det gällde att finna ett annat klimat (i ordets rätta bemärkelse) för svenska golfare för att nå världstoppen är det ett grovt understatement.
När han nu valts till århundradets golfare av nyhetsbyrån The Associated Press (AP) så förstår man att Jack - då, 1983, var det "Mr Nicklaus" annars fick man 25 livvakter över sig - hade en viss grund för sin utsago.
Historien har gett honom rätt.
Det svenska golfundret utvecklades och exploderade därefter just i Jacks (sorry guards!) hemland.
Att välja århundradets företagsledare eller författare eller liknande har sina svårigheter då det handlar om mycket subjektiva bedömningar.
Men när det gäller att välja århundradets golfare har man tillgång till sportvärldens främsta statistiksystem. Här finns möjlighet att kolla vartenda golfslag, varenda score och placering under spelarens proffskarriär. Man kan alltså r ä k n a fram vem som är bäst.
Nu är det så att Jack Nicklaus är en still going strong legend, en personlighet, en duktig och omtyckt företagsledare, ett sympatiskt umgänge i lämplig bar, omåttligt rik och en charmör som inte låter sig mätas i siffror.
Och en vinnartyp, kanske ska tilläggas. Det var därför han blev vald:
Han har vunnit 18 major-titlar: sex gånger vinnare i US Masters, fem gånger US PGA, fyra gånger US Open och tre gånger British Open.
Fullkomligt makalöst! Detta räcker för att placera honom som nummer ett detta århundrade, detta årtusende, detta millenium.
Jacks karriär började 1962 då han mot alla odds slog en annan legendar, Arnold Palmer (sexa på århundradelistan) , i US Open. Och karriären pågår fortfarande. Han tjänar i dag stora pengar på veterantouren.
När jag ville prata med honom efter hans uppvisningsrunda en brittsommardag 1983 på Barsebäck fick jag söka audiens via ett stort antal livvakter och sekreterare.
När vi väl kom till tals var han lugn, vänlig och tog tid på sig. Trots att något hundratal sponsorer stod där och stampade runt om oss.
Han hade mött det kanske starkaste motståndet i Sverige just då, Magnus Persson och Mats Lanner.
Jag räknade ut att Jack Nicklaus tjänade 7 200 kronor per slag, och eftersom han gick runt på 69 så tjänade han nära en halv miljon kronor. Småpengar för den här legenden. Men det ingick i hans viktiga PR-kampanj i Europa för Jack Nicklaus-märket "The Golden Bear".
För sämjans skull gick Magnus och Mats in på 75 slag.
De fick inte ett öre.
-Det skiter jag i, sa Magnus. Det var underbart att spela med honom och mycket lärorikt. Han kan ju allt, gör helt enkelt inga missar.
Jag bad Nicklaus göra en jämförelse mellan Magnus och Mats och grabbarna over there.
-Vi har tusentals så här begåvad pojkar i USA, sa Nicklaus. Deras tillvaro är stenhård, men de har de bästa lärarna, de bästa banorna, det bästa vädret - jämfört med de unga spelarna i Europa.
-Om Mats och Magnus och andra unga duktiga golfare i Sverige ska kunna konkurrera om platser på världstoppen då måste de över till USA.
Den levande legenden hade talat. Budskapet fördes vidare, bl a i Expressen.
Och så åkte de över. Den ena efter den andra, både tjejer och killar. Och nu är de ganska många i världstoppen. Tack för tipset, Jack, och grattis både till utnämningen och den annalkande 60-årsdagen den 21 januari kommande årtusende.
Här är tio-bästa-listorna för herrar och damer:
HERRAR
1) Jack Nicklaus... 2) Ben Hogan... 3)Bobby Jones... 4)Sam Snead... 5)Byron Nelson... 6)Arnold Palmer...7)Walter Hagen... 8)Harry Vardon... 9)Gary Player... 10)Tom Watson.
DAMER
1)Mickey Wright... 2)Babe Zaharias... 3)Kathy Whitworth... 4)Joyce Wethered... 5)Glenna Collett Vare... 6)Nancy Lopez... 7)Louise Suggs... 8)Patty Berg... 9)JoAnne Carner... 10)Betsy Rawls.


Till sidans andra artikel om BRIS

Till Golf-sajtens förstasida

Nya hcp-systemet:
höjningen endast med två slag
per säsong.
Sverige ansluter sig till det nya gemensamma europeiska handicapsystemet från och med 2001. Det har förbundsmötet, golfens "riksdag", beslutat.

Det innebär bland annat följande:
* Golfspelaren måste anmäla att han/hon spelar en handicapgrundande
rond. Glömmer han/hon det kan dock sänkning ske ändå, men inte höjning.
Anmälan görs till medspelaren före ronden.
* Resultaten från minst fyra ronder bör vara uppskrivna i
handicapkortet i slutet av året, annars gäller inte spelarens handicap året efter. Klubbens handicapkommitté får ökat inflytande.
* Höjning med maximalt två slag per säsong, jämfört med spelarens
lägsta hcp under säsongen.



Spela BRIS-
golfen för
barnens skull
Jesper Parnevik fadder för nationell tävling
Den 29 april går startskottet för en nationell tävling för a l l a Sveriges 450 000 golfare.
Med Jesper Parnevik som fadder och med BRIS - Barnens Rätt i Samhället - som arrangör.

Alla anmälningsavgifter går direkt till Barnens Hjälptelefon.
BRIS är en ideell förening som till 90 procent finansierar verksamheten med insamlade medel.
Totalt gjordes 1999 c:a 200 000 försök av barn och ungdomar att nå Barnens Hjälptelefon.
Hälften nådde fram.
Just nu bearbetas detta material statistiskt för den årliga BRIS-rapporten.
Till den växande riksomfattande verksamheten behövs pengar.
En ny väg för BRIS att söka stöd för verksamheten blir nu genom en riksomfattande golftävling - godkänd av Svenska Golfförbundet - med klubbtävlingar, regionfinaler och en riksfinal som ska spelas i Italien.
Anmälningsavgiften går till utveckling av BRIS
-Det är en tävling som i sin enkla form ska engagera hela familjen, säger Göran Harnesk, generalsekreterare i BRIS. Och för en 50-lapp - 25 kronor för juniorer - är det ett sätt att både visa engagemang och ha roligt ute på golfbanan. Anmälningsavgiften kommer att gå direkt till att utveckla verksamheten med Barnens Hjälptelefon.
Tävlingen, som spelas under hela sommaren, får draghjälp av spelaren som utsågs till Årets Golfare 1999, Jesper Parnevik.
Redan när Jesper tog emot det priset skänkte han det medföljande stipendiet på 5 000 kronor till BRIS.
Jesper: "Mina döttrar det viktigaste som finns"
Nu tar den 34-årige trebarns-pappan ett steg till och engagerar sig i organisationen som fadder för BRIS-golfen:
-Jag ställer upp för BRIS för att det finns så många barn som inte får den kärlek jag fick och som jag nu ger till mina barn. Mina tre döttrar är det viktigaste som finns i världen.
Jesper Parnevik menar att "respekten för barndomen är viktig" - och vet att inte alla vuxna visar den.
Han ser BRIS-golfen som ett enkelt och ändå utmanande sätt, för hela familjen, att hjälpa barn som råkat illa ut.
-Tänk på att det är nästan gratis att spela BRIS-golfen - 50-lappen är vad ett par tidningar och en glass kostar. Det är en kul tävling - och som spelare får man ut något av den samtidigt som man verkligen hjälper till.
Tom Svensson 
Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.719.730 besök på våra sidor under 2004