Frågor och svar om fiske
Under ett par års tid har fiske-entusiaster fått svar på frågor om nästan allt som rör fiske.
Nu har vi avblåst frågesidorna men givetvis finns det digra materialet kvar. Så du som har funderingar kring ditt fiske kan säkert hitta ett svar som passar just dig.
Massor av knepiga frågor och smarta svar på våra väl-
besökta frågesidor

Våra artiklar hamnar så småningom i
FISKEARKIVET

Visst är det på knutarna hela fisket hänger
Det finns mycket att säga om knutar.
Stig Nordmark har synpunkter på vår Fiskeskola 5 som just handlar om hur man gör knutar för att lyckas med fisket.
Så här släpper vi fram honom i full frihet med viktiga tips som komplettering till fiskeskolan.

Alla fiskeknutar som man gör
med "nylonlinor" skall blötas med saliv strax innan man drar åt dem för att de skall bli maximalt starka.
(Endast blodknuten har visat sig bli starkare av att inte blöta den och dra igen den snabbt!)

Saliven minskar friktionen oerhört när "nylonet" dras åt och då undviker man att friktionen försvagar linan, värmer upp den och plattar ut den samt förlänger linan vilket medför att diametern på linan minskar och därmed styrkan.
Beroende på knut och lindiameter så får man ca 5-20 % högre hållfasthet genom att blöta den med saliv.

Tar man då ert exempel, en 0,25 mm lina med styrkan 4.2 kg så innebär ju detta att plösligt så tål linan inte mer än 3,3 - 4 kg om man utgår från en 100%-ig knut. (Bimini-knuten eller sk. 20-varvsknut)
Dom flesta knutar ligger innom intervallet 85-95% styrka av huvudlinan och då plötsligt i sämsta fall så tål denna 4,2 kg`s lina bara 2,9 kg!!

En enkel knut (sk. kärringknut) på linan försvagar linan med ca 30-60% vilket gör att denna borde kapas bort för annars har det ingen som helst betydelse vilken knut man använder till drag eller krok.
Dessutom är det mycket viktigt att man lär sig lägga knuten rätt, annar blir en mycket stark knut plötsligt en mycket svag knut!

Ta tex. "upphängarknuten" (eg. kirurgknut). Slår man den fel så att linorna inte kommer parallellt så kan man plötsligt ha en skärande knut! Från ca 92-98% hållfasthet till runt 50 %!!

De bilder på knutar som är med i Fiskeskola 5 är tyvärr inte heller riktigt bra.
Exv. "enkel betesknut" borde vara "förbättrad betesknut" och antalet varv upp till 0,35-0,40 bör inte underskrida 6 varv. För med 3 varv och lite vatten så har du ibland en glidande knut när den belastas - resultatet: en linände som har "krullat" sig som när man gör knorr på julklappspaketens snören. "Linan gick av" heter det när den i verkligheten har glidit isär vilket medför att man tappar både fisk och drag helt i onödan.

Varför bryr jag mej jag om detta?
Jo, lär man sig rätt från början, så kanske man senare i livet intresserar sig för dom små men ack så betydelsefulla detaljerna som gör skillnad mellan succe och misslyckande. Oavsett vad man gör här i livet.
Livet består till mer än 95% av praktiska och tekniskt utförda saker oavsett vad man håller på med törs jag nog påstå.

I dom flesta fall när det blir fel, går galet eller går sönder så har det att göra med att man använt fel teknik, fel materiel eller liknande.
Tyvärr så ser man oerhört ofta hur människor gör alla möjliga enkla saker tekniskt helt fel, allt från skosnören som hela tiden går upp, båtar som driver iväg, motorer som skurit för att man inte vet att man måst kolla och fylla på olja, etc.

Några axplock:

1.

Jag har en vän som aldrig aldrig har brytt sig om knutar.
En dag för ca 15-18 år sedan så skulle han rensa löv från stuprännorna på ett 2-vånings sommartorp.
Han hade livlina som han knöt runt midja och skorsten - taket var brant och halt. När han var färdig skulle han dra sig upp till taknocken. När han kommit halvvägs så började knuten runt skorstenen glida, han såg detta och försökte skynda sig upp men hann inte innan den helt släppte.
Han slog i backen och låg i gipsvagga flera månader med skador som han får bära med sig resten av livet, han är sjukpensionerad.

2.
För ca10-12 år sedan for några vänner till fjällen för att fiska under 5 dagar. Helikopterföraren tog lasten i ett nät under helikoptern och hade en medhjälpare som knöt fast detta.
Efter bara 2- 3 mil så släppte hela lasten och allt spreds som agnar för vinden. Den fiskeresan tog ett snöpligt slut eftersom det vid kontroll av linan visade sig att knuten hade glidit upp!!
Vad hjälpte det att dom fick god ersättning för allt som spritts ut över fjället, full ekonomisk kompensation för bilresan och helikopterresan återbetald +diverse annat.
(Naturligtvis ville inte bolaget att detta skulle komma ut i tidningarna!)
Hela årets planering inför denna fiskeresa med allt vad detta innebar var ju rena katastrofen.

3.
Pappa har aldrig brytt sig om knutar förrän jag har kunnat få honom att förstå att merparten av alla de laxar han under åren tappat i Kalixälven inte har slitit av linan, utan knuten har glidit upp eller gått av!
Sedan han anammat detta och börjat göra bra knutar så har även detta problem nästan helt försvunnit.

Tyvärr är det alltför vanligt att man går in i en affär där man oftast hänvisar till den lokale "Experten" som är väldigt praktiskt okunnig om hantering och användning av utrustnig och dom små, små detaljerna som gör helheten. Han har läst innantill i produktbladet och kan rabbla en massa fakta men behärskar inte alls dom praktiska detaljerna!
Eftersom hela mitt liv har varit och är fyllt av teknik och praktiska hanteringar och då inte minst knutar så har insikten att dessa har stor betydelse för dom flesta människor, kanske mest för fiskare och speciellt då för ungdomar.

Eftersom jag är sådan sedan mer än 45 år så vill jag bara att ni lär nya fiskare förstå betydelsen av teknik och därför är det mycket viktigt att man från början påtalar dessa oerhört viktiga små detaljer för ett lyckat fiske.

Hoppas att ni förstår att det är intet på något sätt för att nedvärdera fiskeskolan eller den som skriver om fiske, ej heller för att framställa mej som någon slags allvetande guru jag framför min åsikt utan för att jag tycker ni skall lägga stor vikt på att analysera text och bilder och framställa utföranden och viktiga saker i ett lyckat fiske så slipper det kanske ta 10-15 år och i en del fall aldrig att komma till insikt om viktiga detaljer eller varför det går galet och blir så fel!

Enligt mitt förmenande har detta störst betydelse för unga fiskare som suger i sig information och kunskap som en dammsugare när dom är intresserade av något.
Många tappar intresset för att föräldrar köper "skit- och rackelutrustning" som bara krånglar hela tiden.
Det har visar sig att det ofta, ofta är mycket, ibland omöjligt att få medelålders och äldre människor att ändra på någonting som dom gör fel, utan man trampar på i invanda beteenden.
Ju längre det får fortgå, desto värre tenderar det att bli.
Lättare att ändra riktning på en eka än på Titanic eller hur?
Stig Nordmark

Till fiskesajtens förstasida

 

Gå i Egons populära fiskeskola

FISKESKOLA 1
Lägg upp taktiken

FISKESKOLA 2
Beten som är
bättre än föda

FISKESKOLA 3
När nappar det?

FISKESKOLA 4
När du får napp

FISKESKOLA 5
Så gör du knutar

FISKESKOLA 6
Lär känna din motståndare

FISKESKOLA 7
Pimpla med
finter och knep

FISKESKOLA 8
Gör din egen fluga

Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besök från ca 50 länder varje månad