Frågor och svar 1

 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besök från ca 50 länder varje månad

FRÅGOR OCH SVAR
Under ett par års tid har fiske-entusiaster fått svar på frågor om nästan allt som rör fiske. Nu har vi avblåst frågesidorna men givetvis finns det digra materialet kvar. Så du som har funderingar kring ditt fiske kan säkert hitta ett svar som passar just dig.

UPPDATERAD 030609
Fortsättning frågor och svar 2b - Till Fiskesajtens förstasida

030609
Hej!
Jag heter Jonas och är 11 år. Jag har hört att det finns havsöring i Djugårdsbrunskanalen och jag undrar när det är bäst fiske där och vilka flugor som kan vara bra! Om du har några andra tips så skulle det också vara toppen.
MVH JONAS

Hej Jonas! När det gäller havsöringsfiske, oavsett vilket, så är det den något kallare årstiden som är bäst. Det är fiskeförbud i alla vatten som har förbindelse med havet, i havet och längs våra kuster, fr.o.m den 1 september t.o.m 1 januari. Däremellan kan man fiska havsöring. Djurgårdsbrunnskanalen har jag ingen erfarenhet av men däremot Sthlms Ström. Där är fisket bäst vår och höst vilket beror på att havsöringen vandrar från lekplatserna ut i havet på våren, och tillbaks igen på hösten. Då finns de längs våra kuster och vattendrag. Lättast är nog att få dem på spinnfiske, flugfiske kanske är svårare för den som inte behärskar de långa kasten.
För spinn är långsmala skeddrag, spinnare och Wobbler gångbara. Variera inspinningshastigheten, snabbt och oregelbundet är bäst. När det gäller flugor så är färgerna rött, silver och svart en bra kombination på våtflugorna som är vanligast vid havsöringsfiske.




030609
Jag undrar hur man bäst förvarar maggot? Torrt eller blött? kallt eller varmt? ljust eller mörkt?
Tack på förhand!

Maggot förvarar man i plastaskar med små lufthål, fyllda med sågspån, i kylskåp.


030609
Hej, jag är en mogen man som tänker börja fiska med haspelspö och haspelrulle. Kan inte så mycket om detta fiske, är van vid att fiska från båt, mete och släpdörj av makrill, torskfiske med pilk. Är väldigt sugen på att skaffa utrustning för spöfiske. Kommer att fiska i Norra Bohuslän från klipporna eller från min styrpulpetbåt, (kastfiske) ej trolling med denna utrustning.
Jag har problem att få ett bra svar från butikerna i Göteborg, får olika svar beroende på den man talar med. Har du något bra förslag hur kraftig rulle och vilket spö jag behöver.
Tycker inte att det bör vara för klena grejer med du vet säkert mycket bättre. När man är novis på området är faktiskt svårt att få svar från
proffshandeln då de antar att man kan allt eller att de tycker frågorna är dumma, jag har lånat böcker på bibliotek och läst en hel del varuinformation från leverantörer.
Är ABU rullar och spön ett bra alternativ och isåfall vilka?
Kanske detta var för lång fråga, men vore tacksam för någon form av svar.

På förhand tack vänliga hälsningar
Christer Claesson, Göteborg

Hej Christer Claesson, Gbg. Jag håller med om att det var många frågor men är förvånad över att du inte får några bra tips från redskapshandlarna.
Mitt förslag är att du prövar en Cardinal 150 C 154 R och till den rullen ett spö som heter Berkley Lightning IM6 10 fot långt för kastvikter mellan 15-50 gram. Den utrustningen kostar cirka 1.200:- och passar utmärkt både till båt och kustfiske.
Lycka till!



030609
Jag har metat abborre och mört nu i vår från en ränna som går rakt över en liten sjö och sjön är bara 1m djup vid rännan och man ser stora abborrar och mörtar simmar där helat tiden i stora stimm. Men dom vill varken nappa på mask eller deg vad kan det bero på??Vad ska man i så fall meta med?
Tack på förhand!!
Mvh matte

Hej matte!Pröva med röda eller vita maggot, små krokar, tunn lina (högst 0,20) litet sänke och ett tunnt pennflöte som inte stör fisken så mycket i det grunda vattnet.
Annars är små rödaktiga lövmaskar mycket bra för både mört och abborre.

030609
Hej! Jag heter Marcus och jag behöver få hjälp med mitt regnbågsfiske! Jag vet inte vilka drag som är bra. Tex: Vilken färg? Hur stor? Vad draget heter? Jag vore tacksam om du kunde hjälpa mig!
Hälsningar Mackan

Hej Marcus!
Meps eller Droppen samt Reflex Pearl i vikter mellan 7 och 15 gram
bör ingå i fiskelådan när Du fiskar regnbåge. Färgerna kan variera men rött och fluor samt koppar brukar vara pålitliga.


030609
Är Zalt dragen egentiligen så bra som alla säger? Själv fiskar jag mycket i saltvatten, vilka drag är bra då??
Mvh matte

Det är sant att Zalt är bra bete för insjöfiske men går även utmärkt i saltvatten.

030411
Hejsan! Jag ska åka till saltströmmen o fiska i sommar, läser överallt om
shad giggar som fiskas efter "spridarbom".osv. Men hur ser en sådan ut o hur fiskar jag med den??? Vill prova för det verkar effektivt..
Mvh Benny

Du undrar hur du skall fiska med giggar och spridarbom under din fiskeresa till saltströmmen. Shad giggar kan du köpa i de flesta välsorterade sportfiskebutiker.
Shad är en gummiliknande fiskkropp som fästs till ett separat huvud av metall. De finns i olika storlekar och färger från 5 gram upp till 42 gram.
Spridarbom är benämningen på en T-formad metallställning 20-30 cm bred och med fäste för ett antal upphängarlinor där beten kan fästas. Dessa redskap lämpar sig inte för kast utan skall användas vid trolling från båt. Ring gärna Fiske o Fiskar i Malmö, 040-26 96 77 så kan de berätta var du kan finna dessa redskap.
Lycka till!


030411
Jag är en fiskegalen femtonåring. Jag undrar om du vet någon boktitel på några bra böcker om hur du tillverkar egna vobbler. Du verkar veta det mesta men vet du något bra fiskeställe på gädda och abborre omkring Hudiksvall.

Den enda bok som jag känner till om egen tillverkning av olika fiskeredskap som Vobbler etc. har givits ut av Sportfiskarnas förlag, författare Bengt Johansson och tryckt på Fälths Tryckeri i Värnamo. Ring och fråga Sportfiskarna i Solna.
Betr. Gädd- och abborrefiske i Hudiksvallsområdet kan du kontakta Fritidsvaruhuset i Hudiksvall, tel: 0650-160 02.


030411
Hallå Egon!
Jag och min flickvän hade en suverän vårfiskedag igår på skånska sydkusten. Tre öringar på två hg effektivt fiskande 3, 2 och 0,7 kg.
Min fråga är hur kan det komma sig att en av dem var utlekt och hade romkorn liggandes fritt i buken? Havsöringens lekperiod är väl från september-ocktober?
Är det verkligen så att de inte hinner äta upp sig ens till mars månad?
Det sägs att kavaliteten på havsöringens kött kan variera radikalt. När är den sämre och när är den bättre? Hur kan man se när kvaliteten är så pass dålig att det inte lönar sig att ta upp fisken i matsyfte?
Tack på förhand o ha de gytt.
PC.

Hej PC!
Ja nu är det fint havsöringsfiske längs den skånka kusten. Hoppas du satte tillbaka de tre små 2hg. Minimimåttet för havsöring är ju 50 cm. De andra på 3,2 och 0,7 var väl OK. Kvaliteten på köttet kan ju variera ganska kraftig beroende på var de lekt och hur länge de stått i lekälven/bäcken. Leken kan ske mellan oktober och december beroende på vilket lekvatten det rör sig om. I mindre lekbäckar stannar de inte kvar särskilt länge efter leken och äter snabbt upp sig i havet igen.
Är fisken mycket gråsvart/brun i färgen är det ett tecken på att den stått i lekån länge. Köttet blir då ljust och saknar det fett samt karote´n som ger fisköttet färg.


030411
Hej!
Har du något bra tips på mört/brax bete till pimpel?

Färgade eller vita maggots eller ett majskorn brukar locka Mört och Braxen att nappa.
Hej då!.

030321
Hej!
Jag heter Marcus och jag behöver få hjälp med mitt regnbågsfiske! Jag vet inte vilka drag som är bra. Tex: Vilken färg? Hur stor? Vad draget heter? Jag vore tacksam om du kunde hjälpa mig!
Hälsningar Mackan

Eftersom regnbågar är uppfödda i fiskeodlingar på pellets, ett slags fiskemat med rödbrun färg, så är det en fördel att använda små beten som t ex spinnare från 7-15 gram med färger i rött och orange. Meps, Droppen, Abu Reflex, Bullet mfl är gångbara beten i sammanhanget. Även små skeddrag i samma färger, Toby, Salar och lillöringen är värda att pröva.

030321
Hej!
Hur stor är skillnaden på ett haspelspö med rulle som kostar 599 kr eller 1200 kr??? Kan det vara en sån skillnad på grejorna om det är samma märke, kvalitetsmässigt?

Skillnaden mellan fiskeutrustning i olika prisklasser kan vara stor. Det beror också på hur ofta och hur mycket samt vilken slags fiske det gäller. Ett något billigare spö och rulle kan vara tillräckligt bra för en nybörjare.
Som regel är det kullager i de bättre rullarna och även spöklingan är av bättre kvalitet. Det lönar sig i längden med bra kvalitet på utrustningen, i varje fall om man vill fiska ofta.


030321
Hejsan!
Jag vill hemskt gärna veta var man ska fiska i en sjö som är ca 1,5 till 2 meter djup överallt.

Finns det vassar, stengrund med nate eller annan växlighet så bör man fiska där eller i närheten. Finns det inlopp eller utlopp från sjön så pröva där. De stora samlas där det finns småfisk, så kolla ytan efter vak och plask från såna. Du säger inte vilken sorts fisk det gäller men detta gäller generellt all slags fisk.
030314
Tjena Egon !
Jag är en kille som hela mitt 18 åriga liv har varit intresserad utav fiske ! Jag har för det mesta bottenmetat på västkusten och älvarna kring Göteborg ! Men har nu tagit det stora steget och börjat flugfiska. Men jag har läst flera böcker om flugfiske men kan dock inte förstå mig på följande 1: skillnaden på torrflugor våtflugor, 2: flugvalet , 3:är det effektivt att fiska abbore på fluga?
Tack på förhand!
ps Bra sida med mycket bra tips

Skillnaden mellan torr- och våtflugor är att torrflugan fiskas flytande på sitt hackel, likt en insekt av något slag, medan våtflugan fiskas i sjunket tillstånd. Torrflugefiske sker som regel med flytlinor och våtflugor fiskas med sjunklinor.
Abborre kan med fördel fiskas med s.k. Streamers, småfiskliknande flugor som fiskas sjunkande med små knyckar.


030314
Hej Egon!
Jag undrar om det finns något typ av fiske på Rhodos eller någon annan stans i Medelhavet. Är öppen för alla förslag.
Mvh Dan

För fiske på Rhodos och liknade resmål är det nog bäst att rådfråga den resebyrå man anlitar. Där känner man säkert till hur och var man kan fiska.
Du kan väl också kontakta Fiskejournalen redaktion tel. 0302-244 40 och ställa frågan, de brukar veta det mesta.

030314
Hej! Jag är en mogen man som tänker börja fiska med haspelspö och haspelrulle. Kan inte så mycket om detta fiske, är van vid att fiska från båt, mete och släpdörj av makrill, torskfiske med pilk. Är väldigt sugen på att skaffa utrustning för spöfiske.
Kommer att fiske i Norra Bohuslän från klipporna eller från min styrpulpetbåt, (kastfiske) ej trolling med denna utrustning.Jag har problem att få ett bra svar från butikerna i Göteborg, får olika svar beroende på den man talar med.
Har du något bra förslag hur kraftig rulle och vilket spö jag behöver. Tycker inte att det bör vara för klena grejer med du vet säkert
mycket bättre.
När man är novis på området är det faktiskt svårt att få svar från proffshandeln då de antar att man kan allt eller att de tycker frågorna är dumma. Jag har lånat böcker på bibliotek och läst en hel del varuinformation från leverantörer.
Är ABU rullar och spön ett bra alternativ och isåfall vilka?
Kanske detta var för lång fråga, men vore tacksam för någon form av svar.
På förhand tack vänliga hälsningar
Christer Claesson, Göteborg

Hej Christer! En bra utrustning för kustfiske från land eller båt bör ligga i mellanklassen. Ofta handlar det om havsöring, torsk, lyr, sej eller näbbgädda.
Ett prisvärt spö i mellanklassen är Daiwa Strikeforce 11 fot med en öppen haspel t e x Laguna 4000 som rymmer 190 m 0,35. Eller varför inte en Abu Cardinal 70 till det spöet. Utbudet på både spön och rullar är enormt så det är minsann inte lätt att välja. Det verkar vara mer materialtänkande än fisketänkande hos våra redskaptillverkare, tyvärr. Fiske är ju så mycket, mycket annat.

030209
Hej Egon - jag heter Solveig. Brukar fiska (pimpla) regnbåge och har upptäckt att endel fiskar har magsäcken full av packade majskorn. Kan det vara så att fisken inte kan smältamajsen, som troligen använts vid mäskning?

Hej Solvieg!
Du har alldeles rätt när det gäller packade majskorn i magen på fångade regnbågar. Majs är ofta ett anlitat mäsk för mete av Karp, Brax, Id och Sutare m.fl. arter. Tyvärr har det nya metet fört med sig detta problem vid tävlingsfiske etc. Regnbågar som fötts upp med pellets är vana att ta för sig av det som bjuds. Men deras matsmältning har svårt att snabbt bryta ner skalet på majsenoch kan därför i värsta fall orsaka stopp i analöppningen med påföljande problem
för fiskarna. Själv är jag emot detta mäskande och det vore bra om det kunde begränsas.


030209
Hej Egon!
En härlig sida!!
Jag har verkligen blivit biten av vinterfisket och även om det inte alltid
nappar ligger suget kvar tills nästa tur till isen.
Hittills har jag bara gått efter abborre och gädda vilket inte har varit
några svårigheter, men nu skulle jag vilja hitta på Gösen.
Min fråga är: Hur? På vilket djup ska man gå vid den här tiden? Är den lika
känslig för tempraturskillnader som Abborren.
Ska man krydda med räka, maggot, majs eller något annat hett tips.
För Abborre brukar jag variera mellan vertikal (silver) "superblixten" och
balans pirk, är det någon av dom som du föredrar för Gös?
Jag fiskar i både insjö och kustvatten.. Drevviken, Gålö, Ingarö.

Mycket tacksam för de tips jag kan få.
Skitfiske på're
//Robban

Hej Robban!
Gösen är vintertid ganska stationär jämfört med sommaren. Då den gärna gör sina "näringsvandringar" i sjöarnas ytvatten. Gösen väljer sin plats där det finns tillgång till småfisk vintertid. Djup, vegetation samt bottenförhållanden kan också variera beroende på om det handlar om söt- eller brackvatten.
Ett sätt att utgå ifrån är erfarenheten om bottenförhållandena där man fått gös tidigare. Som regel är det på samma platser där storabborren jagar. På jämna bottnar runt stengrund på 3-5 meters djup. Där ligger temperaturen vintertid på några plusgrader. I vissa sjöar kan man behöva fiska betydligt djupare men i vatten som Drevviken, utanför Gålö och Ingarö brukar de finnas på djup mellan 5-10 meter.
Balanspirkar bör vara i 10-12 cm längd, gärna i de nya fluorfärgerna. Fiske med vertikalpirk kan ibland bli effektivare med en bit räka eller fisköga. Framförallt måste man ha tålamod för att locka lite vinterslöa gösar till hugg.
Skitfiske på dig själv...
Hälsningar Egon



030209
Hej jag är fisketok som nu när våren snart är här har en fråga:
Var ska jag fiska efter gädda precis efter att isen försvunnit och man kan
åka ut med båt. Ska man fiska vid vassen eller på djupare vatten innan
gäddan leker? Det är en rätt stor sjö. Eller ska jag fiska vid inloppen till
vikarna med vass?
Tack på förhand och tack för en bra sida
Mvh Johan

Hej Johan, fisketok!
Jag förstår att det rycker i fiskearmen när isen håller på att gå. Gäddan kan t o m leka i vissa översvämmade strandängar så fort islossningen har börjat. Under själva leken är det inte lätt att få dem att hugga. Strax efter leken är de hungriga och jagar i och utanför vassruggar och nate. Skall du ta dem före leken, från båt, bör du nog söka dem i inloppen till vikar och sund där passande lekbottnar finns. Spinna sakta med relativt stora vobbler brukar ge resultat. Tyvärr är det mest hannar som hugger då, men det kan ju vara bra eftersom honorna bör få leka först.


Hej Egon!
Jag fiskar mycket i hemfjärden i Hjälmaren mycket grunt, det handlar om ca 1.5 - 2.5 meters djup. Hur hittar man djuphålor och där bottnen blir stenig och hård och där det blir djupare om man inte har nåt ekolod.
Nåt tips?
mvh David

Hej David!
Du skall skaffa ett relativt tungt och spetsigt lod (finns nog i Järn- och sportfiskebutiker). Fäst sedan en relativt kraftig, stum lina av plast (t e x klädlina) som räcker för de djup du vill undersöka. Du kan göra detta när isen bär eller från båt. Drag lodet upp och ner några gånger på varje ställe så känner du om det verkar vara sten- eller dybotten.


030209
Hej Egon!
Hittade dig på (i?) nätet. Sökte efter "gistgård" för att hitta något bra
dokument om hur och var man bygger sin gistgård. Kanske ett förslag på
utseende. Något sådant kan man uppenbarligen inte hitta på Webben. Frågar
därför dig: Vi har just byggt en relativt lång brygga. Vi har möjlighet att
ordna en gistgård där, eller en bit in på tomten där det finns jordmån. Ca
25 m från bryggan. Var är bäst att ha den / bäst för näten / enklast för
mig? Bekvämt inom räckhåll från båten, eller lite skyddade från vinden en
bit upp? Finns det något bra "utseende" du kan rekommendera (avstånd mellan
stolpar, antal krokar för näten/stolpe etc)?
Tack på förhand!
Kicki

Hej Kicki!
Jag skulle nog rekommendera att du bygger din "gistgård" på land så nära din brygga som möjligt. Har du många nät att hänga kan det kanske bli jobbigt annars. Jag kan tyvärr inte ge dig någon ritning. Men du skall sätta ner ordentliga störar (minst 3-5 tum grova och ordentligt impregnerade nertill). Borra sedan helst i pinnar av en eller annat starkt träslag så att de lutar snett uppåt och är minst 10 cm långa. Använder du metallkrokar eller spik måste de vara rostfria. Avståndet mellan stolparna bör inte vara mer än 2,5-3 meter. Träpinnarna bör vara släta och impregnerade och inte grövre än 2 cm. Hur många stolpar du behöver beror på hur långa och många nät du skall hänga. Men räkna med att gå fram och tillbaka några gånger och trä upp näten i maskorna under övertärnen.
Lycka till!

030201
Hej Egon!
Jag och en kompis ska på fiskesemester i Dalarna i sommar och fiska i Siljan och Orsasjön och sen ska vi vidare till Vänern. Har du några tips var det finns gott om gädda , gös , lake , och abbore ? och vilka fiskedrag är lämpliga där? Vet du nån speciell del av de nämnda sjöarna där det finns gott om gädda?
Tack på förhand / David

Hej David!
Fiske i Dalarna och Värmland tillhör inte mina kunskapsområden tyvärr. Därför vill jag inte ge några direkta tips om var man kan fiska i dessa stora sjöar som du frågar om. När det gäller Siljan, Orsasjön och Vänern bör man nog kontakta sportfiskekortsäljare på de orter man besöker. De kan ge säkrare upplysningar om var och hur fisket skall bedrivas. Genom Sportfiskarnas riksförbund i Stockholm går det att beställa informationsbrochyrer etc.
För gädda, abborre och gös bör man vara utrustad med såväl spinnare, skeddrag och wobblers i olika färger och vikter.


FORTS

*021011
Hej Egon!
Jag vet att det är fiskeförbud för havsöring från och med den 15
september. Men får man fiska om man släpper tillbaka fisken.
Jag tackar för svaren på frågorna som jag ställde till dig
i mitt senaste brev (020913).
Djurgårdsbrunnsjanne!

Om man av misstag får en öring eller lax när man fiskar efter andra arter måste den återutsättas även om den skulle vara skadad. Såna är reglerna. Det är alltså straffbar handling att ta upp laxfiskar under förbudstid.
Det bör alla respektera.
Hälsningar Egon



*021011
Tjena Egon!! Vi vill veta så mycket som möjligt om hur vädret påverkar gäddfiske, vi håller på med en fiskefilm på skolan så vi är tacksamma om vi får veta så mycket som möjligt.
mvh/Andreas

Det finns inga olika vädertyper för gäddfiske egentligen. Men rent allmänt säger man att om vattnet är varmare än luften så bör man söka gäddorna på vindsidan, och på läsidan när vattnet är kallare än luften. En annan regel är att gäddor är i behov av gömställen där de kan snappa åt sig betesfiskar, trädstammar och grenar, stenar, vass och gäddnate är såna gömställen. Lycka till med filmen!
Hälsningar Egon

*020913
Hej Egon!
Jag heter Michael och jag är nybörjare i flugfiske.Jag undrar hurudan tafs man skall ha när man fiskar gädda med fluga.Jag är 12 år gammal.

För gäddfiske med fluga behövs det en tafs av spunnen nylon eller en av homogen nylon med o,40 i spetsen. Gäddor har som bekant vassa tänder.

*020913
Hej!
Angående fiske med torrflugor. Ska dessa fiskas stilla eller fiskas hem? Om man ska fiska hem flugan, hur bör man göra och ska man variera metod
beroende på fluga?
Vidare har jag hört att nu framåt hösten ska fiske med landinsektsimitationer vara det rätta när man är ute efter regnbåge. Stämmer det?
Sedan skulle jag också vilja ha några tips om vilka flugor man bör använda i fisket efter regnbåge och öring i våra svenska put'n take sjöar.
Till sist: våtflugor, ska de fiskas hem som en streamer eller använder man
en ny metod till denna sorts flugor också?
Tack på förhand!
Martin

Fiske med torrfluga kan ske med långsam hemtagning av flugan eller kast mot vakande fisk då den placeras i eller nära vaket. Man kan även fiska torrfluga i strömvatten och låta den följa med utan att dragga.
Landimiterade flugor, sländor, getingar och humlor är effektiva på regnbåge i de flesta put and takevatten. Streamers och våtflugor fiskas hem på samma sätt.


*020913
Hejsan!
Är relativt ny i "flugfiskegamet", men fruktansvärt intresserad. Har nära till Ljungan där harrfisket i år har varit rätt så dåligt. Tänkte därför försöka ta en tur upp till fjällen för att fiska. Vet dock inte var. Eftersom jag är en ganska oerfaren av flugfiske vill jag allra främst fånga fisk. Helst öring, röding och harr. Tänkte höra om du har något litet "smultronställe" någonstans i norra Sverige där detta krav kan uppfyllas. Har inget emot att vandra en bit eller flyga helikopter för att komma till detta paradis.
Mvh Magnus Kling

Hej Magnus!
Det finns ett vatten i Jämtland som heter Jävsjöströmmen i närheten av Bodsjön. Jag tror att det är Sundsvalls Sportfiskeklubb som känner till hur och när man kan fiska där. Det är några år sedan jag var där men det är ett mycket fint flugfiskevatten som man verkligen kan rekommendera. Kontakta även Lantbruksnämndens fiskeenhet i Östersund de har många tips att ge.


*020913
Hej Egon!
Jag heter Janne och är 13 år och bor i Stockholm. Jag hade tänkt att
pröva fiskelyckan efter öring i Djurgårdsbrunnskanalen.
Jag undrar om du möjligen hade något tips om flugor och annat. Jag hade tänkt att fiska någon gång i början av oktober.
Mvh/Janne

Janne i Stockholm, Du kan inte fiska havsöring i Djurgårdsbrunnskanalen i oktober. Förbudet för allt havsöringsfiske träder i kraft redan 15 september över hela landet. Kom igen efter den 1 jan 2003. Sorry pal.

*020913
Hej Egon!
Jag undrar hur man får upp ruda utan att göra illa den. Jag behöver få upp några rudor för akvariestudier. Går det med sänkhåv? Jag har prövat med sänkhåv på lite olika ställen, sjöar som är mycket igenväxta, vikar osv, men den enda karpfisk jag fått upp är mört. Om du har några tips så är jag idel öra!
Tack på förhand,
Sebastian

Bästa sättet att fiska ruda på är en vanlig mjärde med relativt små maskor. Lägg i en tygpåse med havregryn eller vitt bröd så lockas de av doften in i mjärden. Bind fast påsen i mitten av botten på mjärden på sidan om ingången.

*020913
Hej Egon!
Tack för ditt snabba och bra svar angående Abu Garcias flytande terminator wobbler. Jag skulle vilja veta vad du rekommenderar när det gäller wobblers till gädda fiske och som jag är nybörjare, har du några bra tips om hur man bäste fångar gäddor.
Mvh John Corcoran

Hi-Lo i olika storlekar och färger samt Bomber är mina favoriter. Likaså Atom och Utö som blankdrag.


*020913
Tja!!!
Jag har hört av mina vänner att ålen ska vara giftig. Det är framförallt blodet dom menar.. Jag har aldrig hört de förut och måste fråga dig om de e sant.
Jag har läst om ålen på många ställen men aldrig sett det någonstans.
Tackohej!
Putte
7.

Nej Putte, jag tror inte att ålens blod är speciellt giftigt men man bör nog ändå undvika att få blod i något sår eftersom risken för blodförgiftning kan vara stor. Var försiktig med fiskblod vid rensning över huvud taget.


*020913
Hej!
Jag har en ambassadör 12 som är cirka 25år, den är ej använd ser ut som ny. Finns det något värde i en sådan rulle? Jag har metspö som tillhör rullen 6 1/2 fot havsspö klass3.
MVH Hans Karlsson

Hej Hans!
Din ambassadeur 12 kanske Abu Svängsta kan köpa tillbaka till sitt museum. Men jag tror att du lättare kan få besked om dess värde genom att kontakta någon fiskeredskapshandlare eller svara på annonser som finns i större dagstidningar under varumarknader. Lycka till!



*020913
Hej Egon!
Jag är en inbiten metare som undrar vilka beten som är bäst när man ska meta regnbåge? Jag känner till räka, mask, majs, powerbait men finns det något bättre?
Mvh Björn

Hej Björn!
För regnbågsfiske med mete kan man även köpa färgade maggot som agnas på liten trekrok eller enkelkrok. Pröva det!
Hälsningar Egon

*020913
Hej!
Angående fiske med torrflugor. Ska dessa fiskas stilla eller fiskas hem? Om man ska fiska hem flugan, hur bör man göra och ska man variera metod beroende på fluga?
Vidare har jag hört att nu framåt hösten ska fiske med
landinsektsimitationer vara det rätta när man är ute efter regnbåge. Stämmer det?
Sedan skulle jag också vilja ha några tips om vilka flugor man bör använda i fisket efter regnbåge och öring i våra svenska put'n take sjöar.
Till sist: våtflugor, ska de fiskas hem som en streamer eller använder man en ny metod till denna sorts flugor också?
Tack på förhand!
Martin

Martin

För det mesta använder man torrfluga för att fiska mot vakande fisk. Man försöker alltså placera flugan så nära, eller i vakringarna. När flugan väl har landat i vattnet låter man den ligga en god stund med hopp om att fisken ser den och tar den. Händer det inget så kan man med små försiktiga handrörelser röra vid linan så det ser ut som flugan rör sig en aning och sedan ta hem den för ett nytt utlägg.
Landinsektsimitationer som getingar, trollsländor, dagsländor är utmärkta för både öring och regnbåge i både put´n takevatten och naturvatten.
Våtflugor och streamer fiskas ofta på samma sätt med snabb eller långsam hemtagning beroende på djup och mm. Våtflugor finns ju i så många varianter att det gäller och veta vilken vatteninsekt man vill imitera. Samma sak med streamer men som även skall likna så glin i vissa fall.

*020819
Hur fångar man fisken i Tidan. Helst abborre och gädda?
Svara gärna! Jag är 13 år .

Abborre i rinnande vatten brukar jag fånga med Jigg 10-15 gram i olika färger. Rött, svart, fluor och brunt är bra. Gäddan hugger på både spinnare och Wobbler.

*020819
Hej jag är en kille på 14 år som undrar hur jag ska förvara min fluglina på vintern?

Fluglinan skall man ta av från rullen när säsongen är över. Antingen linda över den på en grov papprulle eller hoprullad tidning eller också hänga upp den i stora slingor i ett svalt och mörkt rum. Häng gärna upp den i en plastpåse så ytskiktet inte torkar. Är den smutsig så tvätta den med ljummet vatten och tvål. Innan du lägger på den på rullen igen så sträck ut den så den blir rak, olja in den med linfett om det är en torrlina.

*020819
Hej! Håller just nu på att kolla lite ny fiskeutrustning och stöter på ordet baitrunner ( baitrunner rullar ), vad är det??
Mvh/Andreas

Baitrunner är en speciell funktion på haspelrullar som användes för bottenmete. Det innebär att man kan frikoppla spolen så att linan löper ut utan motstånd vid t ex karp- och ålmete. Shimano och Mitchell är ett par av de märken som har den funktionen. På Mitchell kan man få ytterligare en funktion som innebär knarrljud när fisken hugger. Enligt Fiske&Fiskar i Malmö kostar en sådan rulle cirka 700:-.

*020819
Hej Egon!!! Vi är två killar på tretton år som undrar lite om nätfiske. Vi brukar lägga nät vid Falsterbokanalen på ca 1 meters djup. Har du några tips som tex i vilken vegetation vi ska lägga nätet i tång eller i sand, vilken tjocklek på nätet vi ska ha? Just nu använder vi 45mm och det går ganska bra men vi får inte så stora fiskar. Hoppas att du svarar.
Tack på förhand!
Jonathan och Mattias
obs!!!Vi har ingen båt - vi vadar ut.

Man bör inte lägga nät närmare land än 300 meter. Som ni beskriver ert nätfiske är det nog inte tillåtet. Tänk också på att alla nät måste märkas med boj eller flagga försedd med ägarens namn och telefon. Det är också förbud mot fiske efter lax och havsöring mellan den 15 september och första januari. Minimimått på öring 50 cm och lax 60 cm. Nät bör läggas i tång och gräsbevuxna områden och på platser som inte stör sjöfart eller fågelliv. Länstyrelsens fiskeenhet i Malmö vet mer om nätfiske

*020819
Hej Egon! Jag fiskar med mask vid en brygga nära Arkösund och dom nappar fast det inte är knappt någon mask. Varför gör dom det?
Min kompis och jag var ute på en fisketur vid Arkösund. Han fick en gädda på en liten spinnare. Sen gick han där ifrån och efter en timme kom han tillbaka med ett annat litet drag och fick en till. Varför hugger dom på små spinnare?

Ibland kan det hända att abborrar hugger på krok med liten eller nästan ingen mask alls. Förmodligen ger även en liten maskbit en doft som lockar, dessutom kan en blank krok uppfattas som en liten fisk när den rör sig i vågona tex.
Att gäddan hugger på små spinnare beror på att den jagar småfisk eller att den är relativt fulläten och börjar få svallkött. Speciellt på sommaren när vattentemperaturen är hög.


*Hej Egon! Jag heter Gustav och är 13 år.
Jag har fått ett nytt spö med haspelrulle men det bara trasslar till sig hela tiden. Varför?
Vad ska jag ha för drag till gädda i Norrköpings ström eller abborre. Ska jag ha en stor spinnare eller vobbler??? Hoppas på svar!
MVH/ Gustav

Varför din haspelrulle krånglar kan bero på följande saker: För mycket och för grov lina, 0,25-0,35 är lagom till haspelrullar i mellanklassen. I Norrköpings ström kan du fiska med Meps eller Abu Reflex samt Wobbler i olika färger.

*020819
Jag har precis börjat fiska gädda och idag köpte jag en abu terminator flytande wobbler på 20g.
Min fråga är, hur mycket dyker en sådan när man vevar tillbaka den, och vilken hastighet skulle du rekommendera?

Terminator Coast flytande går ner någon meter vid snabb inspinning (bra vid öringfiske) över grunda bottnar. Vid långsam inspinning går den bara ner ett par tre decimeter.

*020819
Hej Egon !
Jag var och provade att fiska lax i Örekilsälven för en vecka sedan och till min ilska så gick min lina av så fort draget fastnade lite i en sten och jag försökte att rycka loss det.
Jag använde en flätlina med 9kg brottstyrka.
Nu till min fråga: Tål flätlinorna denna typ av fiske mindre än nylon då linan släpas emot och stöter till stenar hela tiden?
Tyvär fick jag inte upp någon lax men väl ett hugg av en fin blanklax som släppte när jag sträckte mig efter stjärten.(laxfrossa!)
Men jag fick blodad tand och tänker försöka igen har du någa bra tips på drag?
Om man är intresserad av att börja med flugfiske vad behövs och vad kostar en bra men prisvärd utrustning?

Du kanske haft linan på rullen länge, den kanske brast i knuten? Spunnen lina skall vara mer tålig för nötning mot vassa stenar och andra föremål än homogen nylonlina. Även spunnen lina finns ju i olika grovlekar och brottvikter. Kanske var den för svag. En bra flugutrustning för lax- och havsöringsfiske i AFTM-klass 9-12 och tvåhandsspö kan du nog få för 1500-2000:- Abu Diplomat Fly AFTM-klass 5-6 för medelgrovt öringsfiske kostar inte mer än cirka 800:- med spö, rulle, lina och tafs.
Det är prisvärt.

*020815
Hej!
Jag heter Fredrik. Brukar oftast fiska i Hyttsjön och Ullvättern.Vad är det för drag som du rekommenderar i denna typ av vatten.Själv brukar jag använda spinnare som t.ex.droppen, reflex ca 12g ,och även ibland jiggar av olika slag. Jag undrar var det är absolut bäst att få gös.
Hoppas på svar.
Men TACK på förhand!

Hyttsjön känner jag inte till men om jag inte minns fel är vattnet i Ullvättern ganska brunfärgat. I såna vatten är koppar- och mörkfärgade beten bäst både vad gäller spinnare, wobbler och drag.
Fiska gös med trolling, eller dragrodd, sakta med ytgående beten under ljusa sommarnätter och kvällar. Sök gösen öven djupbranter och i vikar där småfisken slår i ytan.

0030201
HEJ
Jag skulle behöva fjädermygglarver för pimpelfiske. Var finns de att köpa? Hur gör man för att hitta själv?
Harriet

Hej Harriet!
Du vill ha fjädermygglarver för pimpelfiske. Tyvärr tror jag inte det går att köpa såna vintertid. Däremot går det nog att fånga dem med mygghåv i stillastående vatten sommartid och sedan frysa in dem till vintern.
Fjädermyggor är små harmlösa myggor som inte sticks men de finns i stora mängder i alla sjöar och småvatten och utgör stapelföda åt många fiskarter. Som larver ser de ut som små benlösa maskar som lever i bottenslammet. När de vuxit färdigt förpuppar de sig i små silkesrör, blir som nymfer och stiger upp tillytan och kryper ut ur sitt skal.
Mitt tips är att du använder fjädermyggimitationer typ Buzzer m fl. De finns att köpa i alla välsorterade sportfiskebutiker.
Lycka till, eller "skitfiske" som vi brukar säga.

030106
Hej Egon jag heter Jonas. Jag undrar vad man ska använda för att fånga ål på spinn eller mete och vad för spinndrag då?

Ål fångar man bäst med mete. Spinn går inte alls. Helst skall man meta på natten. Använd bottenmete och agna med daggmask eller små döda mört- eller löjglin. Det här fisket kräver mycket tålamod och väntan på napp.
På dagtid bör fisket ske på djup mellan 3-6 meter eller där man kan anta att ålen gömmer sig under den ljusare tiden på dygnet.


030106
Hej Egon!
Vet du var jag kan få tag i sjökort över alla Stockholms sjöar? Brukar fiska i Orlången, Magelungen, Drevviken och Flaten.... Hur kan jag på ett annat sätt hitta grynnor och djupkanter?
Tack på förhand!

Sjökort över Stockholms insjöar kan du nog hitta hos de stora sportfiskehandlarna i Stockholm eller annars hos länstyrelsens fiskeenhet där. Adressen kan du se i telefonkatalogen.
Lycka till!

030106
Hej!
Jag undrar hur man ska göra med hacklet på fluga. När jag knyter fastnar jag bara i hacklet. Hur gör jag för att inte fastna i hacklet?

För att inte sno in bindtråden i hacklet när du binder dina flugor så kan du blöta hacklet lite lätt så det går att få det liggande. Det är lätt att få det yvigt igen när det torkat.
Hälsningar Egon.
Fortsättning frågor och svar 2b

Till sidans början

Till Fiskesajtens förstasida