Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT Besökare från ca 50 länder varje månad


27

Livvakter hade räddat Olof Palme - eller gripit mördaren
Palmes söner till Skavlan:
Han försökte få skydd vid biobesöket mordkvällen
men fick ingen kontakt med säkerhetspolisen

byline
(Leopold Report uppdaterad 121002). Fem dagar efter Sveriges statsminister Olof Palme vid antiapartheidmötet i Stockholm förbannat rasistregimen i Sydafrika mördades han.
Säpo hade uppgifter om att Stockholm myllrade av sydafrikanska säkerhetsagenter den helgen mötet hölls i Folkets hus.
Hotbilden var med andra ord synnerligen hög.
I Skavlans talkshow 120921 sa hans söner att Palme begärt livvaktsskydd inför sitt biobesök men att det uteblev.


Det finns två faktiska omständigheter när det gäller mordet på Olof Palme:
1) Om han haft livvakter hade det aldrig kunnat genomföras som det gjordes.
2) Om ändå gärningsmannen lyckats hade han omedelbart gripits.

Varför tog inte Säpo sitt ansvar? Visserligen hade Palme deklarerat att han vill var utan livvaktsskydd i "den gyllene triangeln": Rosenbad, Riksdagshuset och bostaden på Västerlånggatan.

Men i avtalet fanns inget som sa att han själv skulle bestämma när Säpo bedömde det som viktigt att han fick livvakter.

Vid lunchtid morddagen den 28 februari 1986 gav han livvakterna ledigt. Han hade sagt till en journalist på tidningen Statsanställd, som gjorde den sista intervjun med honom samma eftermiddag, att det var tänkbart att han och Lisbet skulle gå på bio på kvällen. Det var länge sedan, påpekade han.

Det råder många delade meningar om vilka som fick en vink om detta. Men när det väl beslutats hade Olof Palme försökt få kontakt med Säpo, enligt sönerna.

– Han försökte faktiskt ringa, men det funkade inte. Han fick inte tag på dem, sa Joakim Palme till Skavlan. Det var väldigt dåligt organiserat.
-Livvakterna ska finnas där och man ska inte behöva ringa och tala om att man ska gå ut.
– Det känns tungt att tänka på. Vi har så klart tagit upp frågan genom åren, men den har alltid kommit i skymundan, säger han.

Varför gjorde Olof Palme ett försök att få tag på sina livvakter?
Och varför tog inte Säpo:s ledning på eget initiativ beslutet att bevaka honom om han gick ut?

Detta är bakgrunden:

Sannolikt visste Palme att han stod under hot. På söndagen, fem dagar tidigare, hade han stått i talarstolen i Folkets hus under det stora antiaparheidmötet och förbannat regimen i Sydafrika med mycket hårda ord. Han var den internationelle ledaren för bojkotten mot Sydafrika. Han var den mest hatade politikern hos president PW Botha och dennes anhang.

Säpo har klart deklarerat att det myllrade av sydafrikanska säkerhetsagenter i Stockholm den helgen. Dessutom hade flera iakttagits under den kommande veckan som resulterade i attentatet på fredagen.

Den sydafrikanske journalisten De Wet Potgeiter uppger för Leopold Report att i dokument som förvaras hos South African Archives at Wits University in Johannesburg finns uppgifter om kontakt mellan den sydafrikanska säkerhetstjänsten och en grupp i Uppsala i Sverige. Ett dokument visar att man kände till det kommande antiapartheidmötet ett år före, vid samma tidpunkt som det beslutades. Läs mer om detta på www.leopoldreport.com

Med på mötet fanns också ANC:s ledare Oliver Tambo och dokumenten pekar på att ett attentat planerades mot honom och Olof Palme. Men det kunde inte genomföras på grund av den täta säkerhetsbevakningen.

Men vad hände sedan? Det finns uppgifter om personer som befunnit sig i Stockholm under den kommande veckan i närheten av Rosenbad och Palmes bostad på Västerlånggatan. Även Lisbet Palme lämnade uppgifter om iakttagelser hon gjort i närheten av bostaden.

Men Palme var i Jämtland och när han kom hem till veckoslutet beslutades det om att gå på bio. Så här öppnade sig ett gyllene tillfälle.

Ska man tro sönernas uppgifter måste Palme ha känt sig hotad eftersom han ville kalla in livvakterna. Men varför agerade han då som han gjorde?
Han kunde ha tagit taxi till biografen vilket varit klart säkrare. Varför tog han inte taxi hem, som Mårten föreslog? Eller varför tackade han inte ja till Björn Rosengrens erbjudande att köra hem paret Palme? Han hade sagt till Mårten att han setat stilla hela dagen och ville röra på benen. Ungefär samma besked fick Rosengren.

Men oberoende av svaren på dessa frågor: hur kunde den svenska säkerhetstjänsten som följde Palme i spåren i de jämtländska skogarna, där på sin höjd en älg eller i värsta fall en björn utgjorde faran, sedan upphöra med bevakningen när han återkom till Stockholm? Där det enligt känd information (bekräftat av chefsåklagare Jan Danielsson) befann sig åtminstone en av de hårdföra ledarna i en eventuell sydafrikansk mordpatrull,
superspionen Craig Williamson. Fem dagar efter Palmes aggressiva agerande under antiapartheidmötet som uppmärksammats i media över hela världen!

Här föddes myten om Säpos inblandning i mordet på Olof Palme. Men det är bara en myt. I själva verket var det en makalös inkompetens, okunnighet och nonchalans, inte minst från Säpo-chefen Sune Sandströms sida. Där finns ansvaret för att FN:s fredsmäklare och Sveriges statsminister Olof Palme kunde skjutas ner på öppen gata i Stockholm den 28 feburuari 1986.

Åter till förstasidan!