Annikas otroliga
världsrekord!


Ett urval ur vårt
GOLFARKIV:

Mr Barsebäck:
arbetargrabben som köpte sig en egen golfbana och nu styr största golftävlingen
*
US OPEN
för damer
2001
*


Golfbanearkitekten som får skäll när det
går dåligt
och beröm när det
går bra
Intervju med:
Tommy Nordström




010608
Där vikingarna kämpade om äran möts proffsen
av samma orsak -
på en 9-håls golfbana i absolut toppskick
Av Anders Leopold
På ön Ven mitt i Öresund firade vikingarna sina lyckosamma räder mot rikligt lastade handelskoggar från Öster- och Västerhavet.
Inte sällan slutade det med våldsamma kamper man mot man om vem som varit mest framgångsrik.
Nu, drygt 1000 år senare kämpar deras ättlingar och nord-, syd-, väst- och östfarare om äran att kallas mästare.
Deras redskap är lyckligtvis inte fullt så livsfarliga som förfädernas och de är mer intresserade av att i kampen använda så få slag som möjligt än vad dessa var.


Hål nr 1 på S:t Ibb på Ven med klubbhuset i bakgrunden.
Foto: Leopold Report

Den begåvade läsaren med intresse för golf har redan gissat att det här måste handla om Telia Tour på Ven - eller egentligen om S:t Ibb´s GK på Ven. Eller för att vara exakt, om en av Sveriges vackraste och mest välskötta golfbanor.

OK, man kan säga att eftersom S:t Ibb egentligen bara har nio hål så är det dubbelt så lätt att hålla den i god kondition än om det vore 18 hål.
Men det finns andra orsaker som vi strax ska återkomma till.
Just för att den här banan är i sådant toppskick, ligger mitt ute i havet mellan Danmark och Sverige och får professionella golfare att lyfta på huvudet - alltså efter slaget - och se sig om, har Sveriges enda proffstävling på niohålsbana (poängbogey!) permanentats här.

S:t Ibb Open spelas alltid i början av juni. Vi vet av kommentarer från tidigare tävlingar att det är något av en upplevelse för proffsen att få genomföra sin kamp i en sådan här historisk miljö och under mycket annorlunda men trivsamma former. De kommer med båt till en liten ö mitt ute i havet, forslas med traktor och öppen vagn till golfbanan och får se historiska platser från Tycho Brahes tid.

S:t Ibb har länge varit det underbara utflyktsmålet för en golfande familj, kanske semestrande i södra Sverige, då Ven blir ett måste.
Hur kunde det då plötsligt bli en mästerskapsbana?
Det har med ägandet att göra. För mannen bakom golfbanan på Ven är Gösta Carlsson, Mr Barsebäck. Ven är hans skötebarn liksom sonen Jerrys. Nu basar han för verksamheten.
GC började spela golf i början av 70-talet. Han hade sålt sin verksamhet och tjänat en massa miljoner. Eftersom hans familj hade bondgård på Ven och Gösta spelade golf i Landskrona och tyckte det var jobbigt att tura över när han ville träna och spela - det ville han varje dag - bestämde han sig för att ta några av miljonerna och bygga en egen golfbana på ön.
-Det gick då, säger han. Idag hade det varit en omöjlighet.

Här finns naturområden så värdefulla att varje träff i en golfboll mycket lätt kan upplevas som ett miljöbrott.
Det blev en niohålsbana och inget talar för att den ska bli större.
-Vi har fått tillstånd att bygga ut till 18 hål, säger Jerry Carlsson. Men efter många diskussioner hit och dit har vi bestämt oss för att det räcker med nio hål. Det kan inte skapas ett riktigt klubbunderlag för 18 hål med tanke på de kostnader det drar med sig.

Gösta Carlsson köpte sedan Barsebäck och det är där han och banan har etablerat sig i den stora golfvärlden med tävlingar som Volvo Scandinavian Masters och damernas Compaq Open - och 2003 den definitiva kröningen med den största världstävlingen för damer, Solheim Cup.
Gösta kämpade med sin parkbana. Planterade hängpilar, popplar, mängder av fruktträd och lät tillverka fairways och greener av det absolut bästa råmaterialet.

Så blev det en golfbana så välskött att få banor i Sverige kan tävla med S:t Ibb. Med Göstas kontakter och Jerrys engagemang tillsamman med Göstas kompanjon Ulf Öhrvik var det inte svårt att intressera den svenska touren för en årlig utflykt till Ven.
Och på den vägen är det nu.

För turistande golfare i Skåne kan vi informera om att det finns goda båtförbindelser till och från Landskrona. Men förbered utflykten och spelet noga genom att kontakta klubben där ni får all hjälp som behövs: 0418-72363 eller E-mail
info@stibbsgk.golf.se

Här får du veta allt
om S:t Ibb Open

Åter till golfsajtens förstasida

Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.719.730 besök på våra sidor under 2004